Γυναίκες και αλλοδαποί βρίσκονται μεταξύ των αιχμαλώτων που παραδόθηκαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από τη χαλυβουργία «Αζοφστάλ» στο λιμάνι της Μαριούπολης.

Ads

Σύμφωνα με τον ηγέτη της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, μεταξύ των αιχμαλώτων είναι 78 γυναίκες και αλλοδαποί. Για τους τελευταίους δεν διευκρίνησε πόσοι είναι, ούτε τις εθνικότητές τους.
«Είχαν αρκετά τρόφιμα και νερό, είχαν επίσης αρκετά όπλα. Το πρόβλημα ήταν η έλλειψη φαρμάκων», σύμφωνα με τον Πουσίλιν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έξι ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν προσπαθώντας να ανατινάξουν αποθηκευμένα πυρομαχικά προτού αιχμαλωτιστούν.

Εγκλήματα πολέμου

Στο μεταξύ, ο επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρεντέρς, δεσμεύθηκε ότι τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία θα αποτελέσουν αντικείμενο ποινικών διώξεων και ότι οι φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου «δεν θα μείνουν ατιμώρητες».

Ads

Στο πλαίσιο συνέντευξής του που δημοσίευσε χθες η ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο κ. Ρεντέρς διευκρίνισε πως ένδεκα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να διενεργούν έρευνες για εγκλήματα πολέμου και έχουν ταυτοποιήσει πάνω από 600 υπόπτους μέχρι στιγμής.

Οι έρευνες διενεργούνται τόσο στην ουκρανική επικράτεια, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου συγκεντρώνονται στοιχεία και λαμβάνονται καταθέσεις από ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη χώρα για να σωθούν από τη σύρραξη, εξήγησε ο επίτροπος Δικαιοσύνης.

Τόνισε ωστόσο ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να συγκεντρωθούν σωστά, καθώς «αν περιλαμβάνουν ψευδείς πληροφορίες ή ψευδείς ειδήσεις, θα πρόκειται για καταστροφή».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη διαδικασία, αλλά με στόχο την ουκρανική πλευρά, έχουν εκκινήσει και οι ρωσικές ανακριτικές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση για τη «μοίρα» των αιχμαλώτων από το «Αζόφσταλ», δεδομένου ότι μεγάλο μέρος τους ανήκει στο νεοναζιστικό τάγμα «Αζόφ», το οποίο βρίσκεται στη λίστα των ρωσικών αρχών με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.