Επιστρέφει στους στρατώνες του μέρος των ρωσικών στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής. Η Μόσχα διαψεύδει αυτό το σενάριο, αλλά ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.

«Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους», δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένδειξη διαλλακτικότητας της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.

Ads

Είναι πράγματι σημάδι αποκλιμάκωσης;

Αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, ότι ο αριθμός των ρωσικών δυνάμεων που αποσύρονται στις βάσεις τους είναι ασαφής και μπορεί να αφορά μόνο ένα μικρό τμήμα των στρατιωτών που έχει αναπτύξει η Ρωσία κοντά στα ουκρανικά σύνορα, οι οποίοι -σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών- εκτιμάται ότι είναι περισσότεροι από το 60% του συνόλου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα Στηβ Ροζεμπεργκ, αναρωτιέται εάν είναι πράγματι σημάδι αποκλιμάκωσης η απόσυρση δυνάμεων. «Πιθανώς. Απαιτείται όμως προσοχή. Ο αριθμός των στρατευμάτων που ετοιμάζονται και επιστρέφουν είναι ασαφής» αναφέρει ο Ρόζεμπεργκ.

Άλλοι ανταποκριτές από το Κίεβο και τη Μόσχα βλέπουν με επιφύλαξη την ανακοίνωση, θυμίζοντας ότι και τον περασμένο Μάιο το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει απόσυρση δυνάμεων μετά από ασκήσεις, αφήνοντας ωστόσο πίσω μεγάλο μέρος από το βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό.

Όπως παρατηρεί ο δημοσιογράφος Andrew Roth, η Ρωσία είχε προαναγγείλει την ολοκλήρωση στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, αλλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν δεν έδειχναν σημαντικές αλλαγές στις θέσεις των στρατευμάτων. Πάντως, οι ασκήσεις περιελάμβαναν μικρό αριθμό στρατευμάτων.

Επίσης, πολλά από τα στρατεύματα που βρίσκονται κοντά στα ουκρανικά σύνορα δεν συμμετέχουν σε καμία επίσημη εκπαίδευση.
Όταν ο ρώσος εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τη μετακίνηση των στρατευμάτων, αρκέστηκε να πει πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα να μετακινεί στρατεύματα, όπως επιθυμεί εντός της επικράτειάς της.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η δημοσιογράφος Olga Tokariuk εστιάζει στα εξής δύο στοιχεία:

  • Πρώτον, ας δούμε αν υπάρχει πραγματική απόσυρση στρατευμάτων.
  • Δεύτερον, τον περασμένο Μάιο οι Ρώσοι είπαν το ίδιο, αλλά στην πραγματικότητα άφησαν πίσω τους το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού υλικού για να μπορέσουν να επιστρέψουν γρήγορα.

Ερωτηθείσα σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τοπικό ραδιόφωνο του Λονδίνου LBC, η βρετανίδα ΥΠΕΞ είπε αρχικά ότι πρέπει να δει περισσότερες λεπτομέρειες για να αποτιμήσει αν η ρωσική ανακοίνωση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

 

Ειρωνικό σχόλιο Ζαχάροβα

Το Κίεβο αντιδρώντας στην ρωσική ανακοίνωση επισημαίνει πως περιμένει αποδείξεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα πράγματι αποσύρονται. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ως απάντηση στην ανακοίνωση της Μόσχας, «αν δούμε αποχώρηση, θα πιστέψουμε σε αποκλιμάκωση».

Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος, έδωσε τα εύσημα σε Ουκρανία και Δυτικούς ότι κατάφεραν να εμποδίσουν κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας. «Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανέβασε στη σελίδα της στο Facebook ένα δηκτικό σχόλιο δικαιολογώντας την επίθεση της Μόσχας απέναντι στη δυτική «υστερία». Μεταξύ άλλων έγραψε: «Η 15η Φεβρουαρίου 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα της αποτυχίας του δυτικού προπαγανδιστικού πολέμου».