Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 1,4 φορές και τα έσοδα έπεσαν σχεδόν στο μισό, ως αποτέλεσμα της λήξης της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ουκρανικών τελωνείων και του υπουργείου Γεωργίας, τα οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Ads

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, το Κίεβο εξήγαγε 2,3 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού, σιταριού και κριθαριού τον Ιούλιο, δηλαδή 38% λιγότερο από τον Ιούνιο.

Οι παραδόσεις καλαμποκιού στην παγκόσμια αγορά έπεσαν απότομα κατά το ήμισυ, σε 1,1 εκατ. τόνους, επιστρέφοντας στα περσινά επίπεδα, οι εξαγωγές σιταριού μειώθηκαν επίσης σημαντικά – κατά το ένα τρίτο, στους 841 χιλιάδες τόνους.

Η κύρια μείωση ήταν στις εξαγωγές μέσω λιμανιών: Αν τον Ιούνιο στάλθηκαν 3,1 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών μέσω αυτών, τότε τον Ιούλιο ήταν ήδη 46,5% λιγότερο, μόνο 1,67 εκατομμύρια.

Ads

Παράλληλα, οι παραδόσεις μέσω σιδηροδρόμου, φορτηγών και πορθμείων αυξήθηκαν κατά 6%.

Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα της Ουκρανίας από τις εξαγωγές σιτηρών μειώθηκαν 1,9 φορές στα 380,4 εκατομμύρια δολάρια από 712 εκατομμύρια δολάρια έναν μήνα νωρίτερα.

Αυτό είναι επίσης σχεδόν 30 εκατομμύρια δολάρια λιγότερο από ό,τι έλαβε το Κίεβο τον Ιούλιο του 2022.