Επίσκεψη στη Μόσχα θα πραγματοποιήσει την Τρίτη ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στη διάρκεια της οποίας είναι πιθανό να συζητηθεί η ένταξη της χώρας στην υπό τη Ρωσία τελωνειακή ένωση. Παράλληλα, ενδέχεται να συζητηθεί και η λήδη δανείου από τη Μόσχα. Την ίδια ημέρα, σε νέα συγκέντρωση στο Κίεβο καλεί η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση, που συνεχίζει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση. 

Ads

Στο μεταξύ, στη Μόσχα, ο Αντρέι Μπελούσοφ, σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να χορηγήσει δάνειο στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, εάν ζητηθεί από το Κίεβο.

Η Ουκρανία αναζητεί βοήθεια για να καλύψει ένα έλλειμμα 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2014 και σύμφωνα με τον Μπελούσοφ, το θέμα είναι πιθανόν να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στη Μόσχα.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι τώρα τέτοια, που χωρίς τη χορήγηση δανείων, από τη μία ή την άλλη πλευρά, δεν θα διατηρήσουν οικονομική σταθερότητα. Δεν το αποκλείω, αν υπάρξει αίτημα, να δοθεί πίστωση» δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ads

Οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος των Περιφερειών της Ουκρανίας ζήτησαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό Μικόλα Αζάροφ να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του για να αντιμετωπισθεί η πολιτική κρίση.

«Ζητήσαμε από τον κ. Αζάροφ να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης κατά 90%» δήλωσε η βουλευτής Αννα Γκερμάν μετά τη συνάντηση.