Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέβαλε για την Πέμπτη την ψηφοφορία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο έκπτωτος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αναζητείται με την κατηγορία των μαζικών δολοφονιών, ενώ διεθνή μέσα αναδημοσιεύουν πληροφορίες από ουκρανικά, σύμφωνα με τις οποίες ο Γιανουκόβιτς σχεδίαζε «επέμβαση του στρατού» κατά των διαδηλωτών. Το κοινοβούλιο που ελέγχεται πλέον από τους φιλοδυτικούς ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Γιανουκόβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Και ενώ η Ευρώπη αναγνώρισε και επίσημα τη Δευτέρα τον νέο μεταβατικό φυλοδυτικό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, η Ρωσία κάνει λόγο για «πολιτική εκτροπή». Η Δύση σπρώχνει την Ουκρανία στο ΔΝΤ με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει πως η οικονομική στήριξη «προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις που δεν θα είναι πολύ εύκολες». Την ίδια στιγμή στις περιοχές στα ανατολικά της χώρας, όπου βρίσκονται οι ρωσόφιλοι πληθυσμοί, οι αποσχιστικές τάσεις ενισχύονται και η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κατακερματισμό, ενώ στα Δυτικά καταγράφεται έκρηξη της αντικομμουνιστικής υστερίας με επικεφαλής τους νεοναζί.  

Ads

 
Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε πως ο σχηματισμός της νέας μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές αναβάλλεται για την Πέμπτη ώστε να δοθεί χρόνος για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων. Παράλληλα σημείωσε πως θα συναντηθεί με ηγεσίες των σωμάτων ασφαλείας για να συζητήσει τα «επικίνδυνα σημάδια απόσχισης σε ορισμένες περιοχές». Οι διαβουλεύσεις των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεχίζονται παράλληλα με συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους.
 
Η εκπρόσωπος της ΕΕ Κάθριν Άστον καλεί σε σχηματισμό κυβέρνησης που «συμπεριλαμβάνει όλες τις πλευρές» και ζήτησε να σταλεί ισχυρό μήνυμα υπέρ της «ακεραιότητας της χώρας». Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε την ΕΕ και τις ΗΠΑ να μην επιχειρήσουν να διαμορφώσουν το μέλλον της Ουκρανίας, τονίζονται πως δεν θα πρέπει να τεθεί το δίλημμα για στενούς δεσμούς με τη Ρωσία ή με τη Δύση. «Είναι επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό να επιχειρείται να επιβληθεί στην Ουκρανία η επιλογή με το σκεπτικό: ‘Είτε είστε μαζί μας, είτε εναντίον μας'”», ανέφερε.
 
«Πρέπει όλοι οι εταίροι συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας να μπορέσουν βοηθήσουν την Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς. «Η Ουκρανία είναι στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και συνεπώς δεν πρέπει να τίθενται σε αντιπαράθεση από τη μια πλευρά η Ρωσία και από την άλλη η ΕΕ», πρόσθεσε. Όταν ρωτήθηκε για τη στήριξη που μπορεί να προσφέρει η ΕΕ, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η ΕΕ μπορεί να αναλάβει δράση «μόνο αν βοηθήσει το ΔΝΤ». Παράλληλα διεμήνυσε πως η στήριξη από το ΔΝΤ «προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις που δεν θα είναι πολύ εύκολες».

Σημειώνεται πως ο Βιτάλι Κλίτσκο ανακοίνωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την υποψηφιότητά του για την πορεδρία της Ουκρανίας. «Θα θέσω υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο, καθώς πιστεύω ακράδαντα πως οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει στην Ουκρανία», τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και του φιλοευρωπαϊκού αντικυβερνητικού κινήματος. Η απόφαση Κλίτσκο αναμένεται να επιφέρει εξελίξεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι υποψηφιότητα για την προεδρία αναμένεται να θέσει και η Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία την Κυριακή διεμήνυσε πως δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του πρωθυπουργού.

Την Τρίτη το κοινοβούλιο της Ουκρανίας που ελέγχεται από την αντιπολίτευση αποφάσισε την παραπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για μαζικές δολοφονίες. Μαζί του θα παραπεμφθούν βάσει της ίδιας απόφασης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα, που επίσης καταζητούνται από τις νέες αρχές της Ουκρανίας.
 
Αποσχιστικές τάσεις
 
Μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου προειδοποιούν για τον κίνδυνο διαίρεσης της χώρας, καθώς οι αντιδράσεις στις ανατολικές φιλορωσικές περιοχές εντείνονται, όπως και τα επεισόδια μεταξύ πολιτών. Μετά την πτώση του Γιανουκόβιτς, στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, αξιωματούχοι διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να αναγνωρίζουν πλέον τις αποφάσεις του κοινοβουλίου. Το ίδιο είχε συμβεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του Γιανουκόβιτς στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, όπου αντικυβερνητικοί διαδηλωτές είχαν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και απειλούσαν με απόσχιση αν δεν αποχωρούσε ο Γιανουκόβιτς.

Ads

Τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται και συγκρούσεις, κυρίως στην ανατολική Ουκρανία, μεταξύ πολιτών. Η ουκρανική κοινωνία δείχνει κατακερματισμένη με βάση τις ιστορικές καταβολές, ενώ σημειώνεται και έκρηξη αντικομμουνιστικής υστερίας με επικεφαλής του νεοναζί. Στο στόχαστρο των ακροδεξιών έχουν μπει και οι ρωσόφιλοι και οι Ρωσοι της Ουκρανίας. 

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκρέγκορι Καραζίν συναντήθηκε με τον ουκρανό πρέσβη στη Ρωσία, Βολόντιμιρ Γελτσένκο και εξέφρασε τις αυξημένες ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια των Ρώσων που ζουν στην ουκρανία. «Από τη ρωσική πλευρά ανέκυψαν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών και των διπλωματικών αντιπροσωπεικών στο έδαφος της Ουκρανίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης πως έχει στην κατοχή του οπτικοακουστικό υλικό με στοιχεία που πιστοποιούν πως οι αιματηρές συγκρούσεις στην Ουκρανία προκλήθηκαν από εξτρεμιστές και ανέφερε ότι θα παρουσιάσει αυτά τα στοιχεία στην ΕΕ και τον ΟΑΣΕ.
 
«Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προτιμούν να μην μιλήσουμε για τις ταραχές και για ό,τι πραγματικά ήταν οι διαδηλώσεις που διοργανώνονται από εξτρεμιστικές ομάδες. Ίσως οι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων δεν γνωρίζουν τις ενέργειες αυτών των εξτρεμιστών οι οποίοι ήταν μεταμφιεσμένοι ως πολίτες», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμά του και προσθέτει: «Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Είμαστε αιφνιδιασμένοι ακούγοντας ότι ορισμένες δυτικές χώρες παρερμηνεύουν τα γεγονότα, προσπαθώντας να επηρεάσουν την κατάσταση».