Την άποψη ότι η Δύση θα πρέπει να παράσχει στη Ρωσία εγγυήσεις ασφαλείας και να απαγορεύσει στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εξέφρασε την Κυριακή ο Ούγγρος Γκεργκέλι Γκούλιας, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού της χώρας Βίκτορ Ορμπάν.

Ads

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να διασφαλιστεί η ειρήνη, «ο δυτικός κόσμος που υποστηρίζει την Ουκρανία πρέπει να δώσει εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία, αλλά σίγουρα όχι την ένταξη στο ΝΑΤΟ στους Ουκρανούς».

Όπως σημειώνει το Politico, τα παραπάνω απηχούν τα όσα είχε πει και ο Βίκτορ Όρμπαν την περασμένη εβδομάδα, ότι δηλαδή η Δύση «θα πρέπει να κάνει μια συμφωνία με τους Ρώσους για τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας που θα παρέχει ασφάλεια και κυριαρχία στην Ουκρανία, αλλά όχι την ένταξη στο ΝΑΤΟ». Είπε επίσης ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο. Τον Ιούνιο, ο Όρμπαν είχε δηλώσει ότι το Κίεβο «δεν είναι πλέον κυρίαρχο κράτος» και οικονομικά «ανύπαρκτο», προκαλώντας την οργή της Ουκρανίας, η οποία είχε τονίσει πως δεν διαπραγματεύεται την κυριαρχία της.

Οι επανειλημμένες εκκλήσεις για παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στη Μόσχα είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Ουκρανίας.

Ads

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα δεν μπόρεσαν να δώσουν το πράσινο φως για την όγδοη δόση στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, αφού η Ουγγαρία μπλόκαρε την εκταμίευση των κεφαλαίων με την αιτιολογία ότι το Κίεβο είχε χαρακτηρίσει την τράπεζα OTP της Βουδαπέστης διεθνή χορηγό πολέμου.

Παρόλα αυτά, σε μια ένδειξη ότι η Ουγγαρία θέλει να αποφύγει την πλήρη κατάρρευση των σχέσεων, η πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα τον πρόεδρο της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις.

Από το 2018, η Ουγγαρία έχει εμποδίσει την Ουκρανία να συμμετάσχει σε συναντήσεις του ΝΑΤΟ σε υπουργικό επίπεδο, λόγω των ισχυρισμών ότι το Κίεβο κάνει διακρίσεις εις βάρος των ουγγρικών εθνοτικών μειονοτήτων, περιορίζοντας τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα.

Εν τω μεταξύ, οι Ούγγροι νομοθέτες συνεχίζουν να καθυστερούν την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ενώ παραδέχθηκε ότι η στρατιωτική συμμαχία θα γινόταν ισχυρότερη αν η Σουηδία προσχωρούσε, ο Γκούλια δήλωσε την Κυριακή ότι η Βουδαπέστη ήθελε πρώτα διευκρινίσεις από τη Στοκχόλμη σχετικά με προηγούμενα σχόλια όπου «κατηγόρησε τη χώρα μας με ανάξιες και αβάσιμες κατηγορίες».