Στην υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ προχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Το νέο διμερές σύμφωνο αφορά ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας σε πέντε περιοχές, δηλαδή σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Λιτόχωρο, Στεφανοβίκειο και Λάρισα.

Ads

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή πολέμου από τη Τουρκία, υπάρχει το casus belli, αν η χώρα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις είναι η από κοινού συνεργασία. Έκανε ειδική μνεία στις διπλωματικές κινήσεις και πρωτοβουλίες της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα, όπως αυτές για την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και στην ελληνογαλλική συμφωνία, για την οποία είπε, θα μας βοηθήσει στη βελτίωση της άμυνας και την ενδυνάμωση του βραχίονα του ΝΑΤΟ.

H συμφωνία σημαίνει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερες τοποθεσίες στην Ελλάδα, ανέφερε ο Αν. Μπλίκεν, τονίζοντας ότι ενδυναμώνουμε την αμυντική μας συνεργασία, με στόχο την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, για τη συνεισφορά της τελευταίας στο Αφγανιστάν, για τη μέχρι τώρα στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε πρόσφυγες από τη χώρα, ενώ αναφέρθηκε στην μακρά φιλία μεταξύ των δύο χωρών, στους Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ, κάνοντας ειδική μνεία στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ads

Η ανακοίνωση Μητσοτάκη

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανακοίνωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της νέας πενταετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ, τονίζοντας ότι αποτελεί μια επιτυχία της χώρας και της κυβέρνησης ενώ επεσήμανε ότι στο εξής οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Με μεγάλη ικανοποίηση, αλλά και αίσθημα ευθύνης υποδέχομαι τη νέα πενταετή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών. Η υπογραφή της σφραγίζει την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Και, ταυτόχρονα, αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας.

»Στο εξής, οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Και μάλιστα σε μία περίοδο αναπροσαρμογής των διεθνών ενδιαφερόντων τους. Αναπτύσσουν, επίσης, τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Ενώ δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εναντίον της πατρίδας μας.

»Πρόκειται για επιτυχία της χώρας, της κυβέρνησης και του Υπουργού Εξωτερικών που υπογράφει αυτήν την ώρα την ανανέωση της συμφωνίας με τον Αμερικανό ομόλογό του. Πολύ περισσότερο, καθώς αυτή θα συνοδεύεται και από επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Blinken, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

»Μετά την Στρατηγική Εταιρική Σχέση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία, η χώρα μας προσθέτει, έτσι, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της. Θωρακίζοντας τα εθνικά της συμφέροντα και τον δυναμικό γεωπολιτικό της ρόλο. Ενισχύοντας την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και τους διατλαντικούς δεσμούς. Αλλά και υπογράφοντας συμφωνίες που εκπέμπουν μηνύματα ειρήνης και σταθερότητας.

»Η σημερινή θετική εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της μεθοδικής και συχνά αθόρυβης κυβερνητικής πολιτικής, που εξελίσσεται σταθερά, εδώ και δύο χρόνια, με άξονες την ενεργητική διπλωματία και την αμυντική εγρήγορση. Έχοντας ως πρώτο της μέλημα την ασφάλεια και την πρόοδο της πατρίδας κι ως αταλάντευτη πυξίδα της το Διεθνές Δίκαιο, την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών παντού και ιδίως στη Μεσόγειο».