Ads

Συνεχίζονται και σήμερα οι ταραχές μεταξύ πολιτών και κυανόκρανων του ΟΗΕ στην πολύπαθη Αϊτή, όπου τα θύματα της επιδημίας χολέρας έχουν ξεπεράσει τα 1.100 ενώ άλλα 17.000 άτομα νοσούν. Υπενθυμίζεται ότι οι συγκρούσεις προκάλεσαν τη Δευτέρα το θάνατο δύο πολιτών.

Ορισμένοι πολίτες κατηγορούν του κυανόκρανους από το Νεπάλ για την επιδημία χολέρας, ενώ σύμφωνα με τον ανταποκριτή του DemocracyNow! Επιπλέον οργή προκάλεσε προχθές ο μυστηριώδης θάνατος ενός 16χρονου που βρέθηκε κρεμασμένος σε χώρο των κυανόκρανων. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο έφηβος αυτοκτόνησε αλλά πολίτες καταγγέλλουν ότι άκουσαν το παιδί να φωνάζει και ότι βασανίστηκε προτού στραγγαλιστεί.

Χθες ακουγόταν σποραδικά πυροβολισμοί ενώ εκατοντάδες νέοι έστησαν οδοφράγματα και με φέρετρα των θυμάτων της χολέρας. Η επιδημία έχει πλέον κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις περιοχές της Αϊτής ενώ διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία αλλά και στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για ηρεμία ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Ρενέ Πρέβαλ κάνει λόγο πλέον για κοινωνική αναταραχή, πολιτικά υποκινούμενη, που απειλεί την τάξη και τη διαδικασία των εκλογών της 28ης Νοέμβρη.

«Η χολέρα στην Αϊτή συνδέεται με παλαιότερη πανδημία»

Η επιδημία της χολέρας στην Αϊτή συνδέεται με μία 49χρονη παγκόσμια πανδημία και πιθανότατα μεταφέρθηκε στην Αϊτή από ένα μολυσμένο άτομο, σύμφωνα με επιστήμονες. Η επιδημία θα μπορούσε εύκολα να χειροτερεύσει παρά τις προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο, ανέφεραν σήμερα τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) και ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας.

Ads

Γενετικά τεστ έδειξαν ότι το βακτήριο Vibrio cholerae από αρκετά δείγματα είναι σχεδόν όμοια το ένα με το άλλο, κάτι που υποστηρίζει την θεωρία της μιας πηγής, πρόσθεσαν οι δύο οργανισμοί. «Η Αϊτή είναι η τελευταία χώρα που επλήγη από την πανδημία της χολέρας, η οποία ξεκίνησε πριν από 49 χρόνια στο Σουλαουέζι, στην Ινδονησία και έχει κρατήσει και μεταδοθεί περισσότερο από οποιαδήποτε προηγούμενη πανδημία χολέρας» πρόσθεσαν. Πολλοί Αϊτινοί έχουν κατηγορήσει τους στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών για την μετάδοση της χολέρας στη χώρα.