Αναβλήθηκε η ψήφιση του σχεδίου του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, ενώ είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί σήμερα. Με δεδομένη κι αυτή την εξέλιξη οξύνεται το οικονομικοπολιτικό αδιέξοσο καθώς πλησιάζει η 2η Αυγούστου και οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.

Ads

Η ψηφοφορία αναβλήθηκε καθώς ακόμα και στο Σώμα που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι το σχέδιο Μπένερ δεν συγκέντρωνε τις απαραίτητες για την έγκρισή του ψήφους.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν πως δεν πρόκειται να υπάρξει ψηφοφορία για το όριο του χρέους, κάτι που δείχνει ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους για να περάσει τη σχετική νομοθεσία.

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές του κόμματός του που αντιτίθενται στο σχέδιό του, να συμβιβαστούν, τελικά όμως η ψηφοφορία αναβλήθηκε μετά από πέντε και πλέον ώρες διαβουλεύσεων.

Ads

Ο Μπένερ αναγκάστηκε να αναθεωρήσει το σχέδιό του όταν ανάλυση του ανεξάρτητου Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περικοπές θα ήταν κατά 350 δισ.δολάρια χαμηλότερες από τα 1,2 τρισ. δολ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά ότι προέβλεπε σε διάστημα δεκαετίας. Παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές που τάσσονται υπέρ του συντηρητικού κινήματος του Κόμματος του Τσαγιού (Tea Party), το οποίο κάλεσε ανοικτά τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές να απορρίψουν κάθε συμβιβασμό, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Μπένερ.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μία ψηφοφορία την Παρασκευή. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε νέες συζητήσεις για το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταφέρουν τελικά να αποφύγουν την χρεοκοπία.

Μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις, οι Ρεπουμπλικάνοι ανακοίνωσαν, μέσω του εκπροσώπου τους, Μάικ Πενς, ότι το απόγευμα της Παρασκευής θα συνεδριάσουν για να αξιολογήσουν τις επιλογές τους. «Υπάρχουν πολλές ανησυχίες. Είναι σαφές ότι η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομία των ΗΠΑ, διότι είναι η πρώτη σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη της που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού PBS.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, δήλωσε: «Δεν έχω λόγια που να εκφράζουν το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση παγκοσμίως». Στο μεταξύ, περίπου 14 υπεύθυνοι τραπεζών, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Wall Street , με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζουν ότι τα μέλη του Κογκρέσου πρέπει να «καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα».

Το σχέδιο που τελικά δεν τέθηκε προς ψήφιση, και το οποίο προτάθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ρεπουμπλικάνο Τζον Μπόνερ, προβλέπει αύξηση 900 δισ. δολαρίων στο όριο του δανεισμού και περικοπές ύψους 917 δισ. στα επόμενα 10 χρόνια. Η αύξηση όμως που προτείνεται δεν είναι επαρκής για να καλυφθούν οι δανειακές της χώρας μετά το 2012. Ως εκ τούτου, το ζήτημα της διαμόρφωσης του ορίου δανεισμού θα πρέπει να τεθεί εκ νέου σε νέες διαβουλεύσεις εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, κάτι που απορρίπτει ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, που διατηρούν την πλειοψηφία στη Γερουσία, έχουν προετοιμάσει σχέδιο, με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, χωρίς και αυτό να ικανοποιεί απόλυτα όλα τα μέλη του σώματος και προφανώς όχι τους Ρεπουμπλικάνους. Προβλέπει περικοπές 2,2 τρισ. μέσα σε 10 χρόνια και αύξηση του ορίου δανεισμού κατά 2,7 τρισεκατομμύρια -σήμερα είναι στα 14,3 τρισ. δολάρια.

Νέα υποχώρηση χθες στον Dow Jones

Εν τω μεταξύ, με μεικτά πρόσημα ολοκηρώθηκαν χθες οι συναλλαγές στη Wall Street, μετά από τρεις συνεχωμένες συνεδριάσεις με πτωτική πορεία, εν μέσω ανησυχιών για το αδιέξοδο που αφορά το ταβάνι του χρέους των ΗΠΑ. Όμως παρά το θετικό πνεύμα, που κυριάρχησε σε μεγάλο τμήμα των συναλλαγών, στη λήξη της συνεδρίασης οι πωλητές μετοχών υπερτέρησαν των αγοραστών κι όλοι οι βασικοί δείκτες δεν «έκλεισαν» σε έδαφος θετικό. Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,51%, ενώ ο S&P 500 , δείκτης ενδεικτικός της ευρύτερης τάσης, έκλεισε με απώλειες κατά 0,32%. Ο δείκτης εταιριών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατάγραψε οριακά κέρδη 0,05%.

Αυστηρές προειδοποιήσεις Λαγκάρντ

«Ενδεχόμενη αποτυχία των ΗΠΑ να αυξήσουν την ‘οροφή’ του χρέους τους πιθανότατα θα οδηγήσει σε κάμψη του αμερικανικού δολαρίου αυξάνοντας τις αμφιβολίες μεταξύ όσων το χρησιμοποιούν ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Μία από τις συνέπειες θα μπορούσε να ήταν η πτώση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος και η κάμψη της εμπιστοσύνης του κόσμου έναντι του δολαρίου» δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη της στο PBS NewsHour.