Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, σκοπεύει να στείλει επιστολή με οδηγίες στον πρεσβευτή της χώρας στο ΝΑΤΟ, Μάριο Νόμπιλο, να καταψηφίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία μέχρι να αλλάξει η εκλογική νομοθεσία στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, γράφει η κροατική εφημερίδα «N1».

Ads

«Έχω ήδη δηλώσει ότι οι Κροάτες στη Βοσνία είναι πιο σημαντικοί για μένα από όλα τα ρωσο-φινλανδικά σύνορα», δήλωσε ο Κροάτης πρόεδρος.

Ο Μιλάνοβιτς ανέφερε ως παράδειγμα την Τουρκία, η οποία, κατά τη γνώμη του, «ξέρει να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα». Πρόσθεσε επίσης ότι τα συμφέροντα της Ουκρανίας δεν αποτελούν μείζον πρόβλημα για το Ζάγκρεμπ.

Σημείωσε ότι η άρνηση της Κροατίας να επικυρώσει τη συμφωνία ένταξης θα επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στα συμφέροντα της Κροατίας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, λέγοντας ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα των δικαιωμάτων των Κροατών στη χώρα αυτή.

Ads

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιχ-Ράντμαν χαρακτήρισε το σχέδιο του Μιλάνοβιτς «εκβιασμό» και «μη ευρωπαϊκό τρόπο επίλυσης του προβλήματος».

Υπενθυμίζεται ότι στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη προσπαθούν να συνυπάρξουν, με βάση τη Συμφωνία του Ντέιτον, δύο οντότητες, η Ομοσπονδία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, υποχρεώνοντας όμως και τις δύο σε αμοιβαίο σεβασμό των συνόρων. Η πλειονότητα των Βοσνίων στην ομώνυμη οντότητα είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, οι Κροάτες είναι καθολικοί, ενώ στην οντότητα των Σέρβων, οι περισσότεροι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Η συμφωνία του Ντέιτον  καθόριζε επιπλέον πως η αμφισβητούμενη περιοχή «Μπέρτσκο» θα διοικούνταν με κοινή διαιτησία μεταξύ των δύο ομοσπονδιών.