Όλα δείχνουν ότι το πιο εφιαλτικό σενάριο θα επαληθευθεί στις κάλπες που ανοίγουν σήμερα στη Βραζιλία για να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας. Κι αν η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής, ο επικρατέστερος για την προεδρία της, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι ένας πρώην αξιωματικός του στρατού, θαυμαστής των Χίτλερ και Πινοσέτ, που νοσταλγεί τη δικτατορία.

Ads

«Μια πιθανή εκλογή του Μπολσονάρο θα είναι μία τραγωδία για τη Βραζιλία και την περιοχή. Στην πραγματικότητα για τον κόσμο. Κυριολεκτικά. ´Ενα από τα πιο σκανδαλώδη σχέδιά του είναι να ανοίξει τον Αμαζόνιο ώστε οι πλούσιοι ψηφοφόροι του να εκμεταλλευτούν εμπορικά και αυτήν την περιοχή κάτι που βέβαια θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το παγκόσμιο περιβάλλον καθώς και για τους αυτόχθονες κατοίκους. Θα είναι ουσιαστικά μία παρακίνηση για γενοκτονία», δήλωσε ο Νόαμ Τσόμσκι, προοικονομώντας τι θα σημαίνει η νίκη Μπολσονάρου στον σημερινό δεύτερο γύρω των προεδρικών εκλογών.

Ο υποψήφιος της ακροδεξιάς και ακραία νεοφιλελεύθερος Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με εμπρηστικές δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν για τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους και τους μαύρους.

Ορισμένες από τις πιο ακραίες είναι οι εξής:

Ads
  • «Δεν θα σε βίαζα ποτέ γιατί δεν το αξίζεις», δήλωσε το 2003 απευθυνόμενος στη βουλευτή Μαρία ντο Ροσάριο στο κοινοβούλιο.
  • «Είμαι υπέρ των βασανιστηρίων. Και ο λαός επίσης», είπε το 1999 σε τηλεοπτική συνέντευξη.
  • «Δεν θα απασχολούσα (άνδρες και γυναίκες) με τον ίδιο μισθό. Ωστόσο υπάρχουν πολλές ικανές γυναίκες», είπε το 2016 και πάλι σε τηλεοπτική συνέντευξη.
  • «Δεν θα μπορούσα να αγαπήσω έναν ομοφυλόφιλο γιο. Δεν θα υποκριθώ γι’αυτό. Θα προτιμούσα ο γιος μου να πεθάνει σε κάποιο ατύχημα παρά να εμφανιστεί εδώ με έναν μουστακαλή», δήλωσε το 2011 σε συνέντευξή του σε περιοδικό.
  • «Δεν θα παλέψω ούτε θα κάνω διακρίσεις, αλλά αν δω δύο άνδρες να φιλιούνται στον δρόμο θα τους δείρω», δήλωσε το 2002 σε συνέντευξή του.
  • «Δεν κάνουν τίποτα. Πιστεύω ότι δεν είναι καλοί ούτε για αναπαραγωγή», είπε το 2017 έπειτα από επίσκεψή του σε χωριό αφροβραζιλιάνων.
  • «Δεν κινδυνεύω, γιατί τα παιδιά μου έχουν πολύ καλή μόρφωση», είχε επίσης πει το 2011 σε τηλεοπτική συνέντευξη απαντώντας σε ερώτηση για το πως θα αντιδρούσε αν ένας γιος του ερωτευόταν μια μαύρη.
  • «Περίπου 30.000 διεφθαρμένοι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν πυροβοληθεί, ξεκινώντας από τον πρόεδρο Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο», είπε σε συνέντευξή του το 1999.
  • «Ο Θεός πάνω από όλα. Δεν τα πιστεύω αυτά για ένα κοσμικό κράτος. Το κράτος είναι χριστιανικό και η μειονότητα που είναι αντίθετη σε αυτό μπορεί να φύγει», δήλωσε επίσης το 2017 σε σύνοδο.
  • «Είναι ντροπή να είσαι εργοδότης σε αυτήν τη χώρα, με τόσο πολλά δικαιώματα για τους εργαζόμενους», είπε το 2014 σε συνέντευξή του σε εφημερίδα.
  • «Αν αυτοί (οι αριστεροί ψηφοφόροι) θέλουν να μείνουν εδώ, θα πρέπει να υποταχθούν στον νόμο μας. Ή θα φύγουν ή θα πάνε φυλακή. Αυτοί οι περιθωριακοί κομμουνιστές θα είναι παράνομοι στην πατρίδα μας», είπε επίσης τον Οκτώβριο του 2018.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Αν και παραμένει σταθερά πρώτος και με διαφορά, το προβάδισμα του Ζαΐχ Μπολσονάρου συρρικνώθηκε έναντι του κεντροαριστερού αντιπάλου του Φερνάντου Αντάτζι, στις δύο δημοσκοπήσεις που μεταδόθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, μόλις λίγες ώρες πριν αρχίσει η ψηφοφορία που θα κρίνει ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός του κράτους.

Κατά τη μία δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Ibope, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Globo, ο Μπολσονάρου συγκεντρώνει το 54% των προθέσεων ψήφου και ο Αντάτζι το 46%. Το ποσοστό του πρώην λοχαγού, νοσταλγού της περιόδου της στρατιωτικής δικτατορίας, υποχώρησε τρεις εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά που είχε μεταδοθεί αυτή η κυλιόμενη δημοσκόπηση, την Τρίτη.

Η δεύτερη έρευνα, του ινστιτούτου Datafolha, φέρει τον Μπολσονάρου να συγκεντρώνει το 55% και τον Αντάτζι το 45%, με το ποσοστό του ακροδεξιού υποψήφιου να μειώνεται κατά μία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά που είχαν μεταδοθεί τα ευρήματα της κυλιόμενης δημοσκόπησης, την Πέμπτη.

«Όχι αυτόν»

Οι δημοκρατικές κι αριστερές δυνάμεις της χώρας έχουν συσπειρωθεί υπό το σύνθημα «όχι αυτόν».

Απέναντι στην υποψηφιότητα και δημοτικότητα του «Τραμπ της Βραζιλίας», όπως τον χαρακτηρίζουν, βρίσκεται μεταξύ άλλων το κίνημα #Elenao («Όχι αυτόν»), με χιλιάδες γυναίκες να καλούν σε μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του ακροδεξιού υποψήφιου.

Η ανησυχία είναι ωστόσο έκδηλη στη Λατινική Αμερική καθώς ήδη μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών όπου ο Μπολσονάρου πήρε το προβάδισμα αλλά όχι και την απαιτούμενη αυτοδυναμία, σημειώθηκαν δολοφονίες και επιθέσεις σε βάρος πολιτών αλλά και απειλές εναντίον πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων ή ομοφυλόφιλων.

Χαρακτηριστικό είναι το εξώφυλλο του περιοδικού “The Clinic” που εδρεύει στο Σαντιάγο της Χιλής, που απεικονίζει το περίφημο άγαλμα του Χριστού στο Ρίο Ντε Τζανέιρο να χαιρετά φασιστικά.

image