«Μη αποδεκτή» χαρακτηρίζουν Πράσινοι και Σοσιαλιστές την υποψηφιότητα της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το ύπατο αξίωμα της Κομισιόν. Η φον ντερ Λάιεν προερχόμενη από τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ήταν η νέα πρόταση που έπεσε σήμερα στο τραπέζι των ηγετών των κρατών της ΕΕ προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει για την πλήρωση των κυβερνητικών θέσεων της Ένωσης. 

Ads

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προωθείται από τον Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όμως, όπως έγινε και με τον επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ που ήταν η αρχική επιλογή της Γερμανίδας Καγκελαρίου για την ηγεσία της Κομισιόν, η υποψηφιότητά της φαίνεται να σκοντάφτει στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. 

Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Ούντο Μπούλμαν είπε στο DPA ότι η πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «δεν είναι αποδεκτή». Ο Σβεν Γκίγκολντ, των Πρασίνων από την πλευρά του, έγραψε στο Twitter ότι «στην Ευρώπη αξίζει κάτι καλύτερο», σημειώνοντας ότι η φον ντερ Λάιεν δεν ήταν υποψήφια στις ευρωεκλογές του Μαΐου, κάτι που οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρούν ως αναγκαία προϋπόθεση για να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτή τη φορά από τις ευρωεκλογές προέκυψε μια δύσκολη εξίσωση αφού τα ευρωπαϊκά κόμματα της κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς δεν σχηματίζουν πλειοψηφία στην Ευρωβουλή, ώστε να μοιράσουν, μεταξύ τους τις θέσεις – κλειδιά. Πρέπει να συμφωνήσουν και οι Πράσινοι – που πήγαν εκπληκτικά στις ευρωεκλογές – και οι Φιλελεύθεροι, που επίσης διεκδικούν ένα από τα ανώτατα αξιώματα. 

Ads