Το «Outside» είναι μια διαφορετική «Monopoly» με θέμα τους άστεγους. Εδώ ο παίχτης δεν έχει ως στόχος να πλουτίσει, να γίνει μεγιστάνας του Real Estate, αλλά να επιβιώσει και να σταθεί ξανά στα πόδια του, εξασφαλίζοντας δουλειά και στέγη.

Ads

Το παιχνίδι, βασική επιδίωξης του οποίου είναι να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι σε ολόκληρο τον κόσμο, παρουσιάστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Φεστιβάλ Παιχνιδιών των Βρυξελλών.

«Ενώ κοιμάσαι σε έναν χώρο φιλοξενίας αστέγων, κάποιος σου κλέβει όλα σου τα χρήματα» γράφει μια κάρτα στο παιχνίδι «Outside». «Βοηθάς έναν τουρίστα να βρει τον δρόμο του και να πάει σε ένα ξενοδοχείο, εκείνος για να σε ευχαριστήσει σου δίνει 50 ευρώ» αναγράφεται σε μια άλλη κάρτα. Κάθε μία από τις εντολές αυτές προς τους παίχτες βασίζεται σε πραγματικές εμπειρίες άστεγων.

«Οι άνθρωποι έχουν κάθε είδους προκατάληψη για τους αστέγους, ότι είμαστε τεμπέληδες και βρώμικοι και πολλά άλλα» , δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Πατρίς Ρουσό, ένας πρώην άστεγος που εργάζεται στο πρόγραμμα της δημιουργίας του παιχνιδιού. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Θέλουμε το παιχνίδι αυτό να μοιραστεί στα σχολεία και να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προκειμένου να υπάρξει ευαισθητοποίηση για τις κακουχίες του να ζει κανείς στους δρόμους».

Ads

Μπαίνοντας στο ρόλο ενός αστέγου, έστω κι αν η σκληρή πραγματικότητα δεν μπορεί να αποδοθεί σωστά σε ένα χάρτινο ταμπλό με πιόνια και κάρτες, οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε καταστάσεις και διαδρομές: Να βρεθούν σε δομές αρωγής, στο νοσοκομείο ή στο αστυνομικό τμήμα κλπ.

«Θέλω το παιχνίδι να αντανακλά την πραγματικότητα όσο το δυνατόν περισσότερο, για αυτόν ακριβώς τον λόγο συνεργαστήκαμε με όσο το δυνατόν περισσότερους αστέγους προκειμένου να δημιουργήσουμε αυτό το παιχνίδι», δήλωσε η Λεά Ομπρί, η οποία πήρε συνεντεύξεις από δεκάδες αστέγους στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε για το «Outside».

Η δημιουργία του «Outside» και μόνο είναι ίσως μια ένδειξη ότι οι ατυχίες της ζωής των άλλων όχι μόνο μας αφορούν άμεσα, αλλά μπορεί και να μας εμπνεύσουν θετικά, στην προσπάθεια μας να διαμορφώσουμε ένα πιο δίκαιο και φιλόξενο κόσμο.

* Στη φωτογραφία μια πρώτη δοκιμαστική έκδοση του παιχνιδιού