Να αντικαταστήσει την Μέρκελ στην καγκελαρία σκεφτόταν – και μάλιστα φωναχτά – ο διαβόητος Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, όπως υποστηρίζει ο ιδεολογικός συνοδοιπόρος του, πάλαι ποτέ ανερχόμενο «αστέρι» των Χριστιανοδημοκρατών και νυν υποψήφιος για την προεδρία τους, Φρίντριχ Μέρτς.

Ads

Μιλώντας στο κρατικό ARD, ο Μερτς είπε ότι το 2015 και ενώ η ελληνική κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της ο τότε υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συζητούσε να αντικαταστήσει την Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία.

‘Ηταν η εποχή που, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, υπήρχαν και μεγάλες διαφωνίες σχετικά με την διαχείρισή της ελληνικής κρίσης ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ως ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε, ειδικά κατά την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα, τεράστιες διαφωνίες με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ παράλληλα δεν συμφωνούσε μαζί της πάντα ούτε στην χάραξη της προσφυγικής πολιτικής. Τέτοιες ώρες δεν μπορεί παρά να φλέρταρε με την ιδέα να αναλάβει ο ίδιος την καγκελαρία» εκτιμά, χαρακτηριστικά, το Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση.

Όταν ο Μερτς ρωτήθηκε για το εάν έγινε αυτή η συζήτηση για την αντικατάσταση απάντησε «φυσικά και είχαμε συζητήσει αυτό το θέμα. Αιωρούνταν το ερώτημα εάν θα μπορούσε, πιθανότατα, να αναλάβει εκείνος (σσ ο Σόιμπλε) την Καγκελαρία. Τότε ο τελευταίος μου ανέφερε πως εάν φθάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να μπορώ να σε εμπιστευθώ. Αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να γίνει κάτι τέτοιο».

Ads

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο Σόιμπλε του εξέφρασε την ανησυχία του για την πτώση των ποσοστών του κόμματος υπό την ηγεσία της Μέρκελ, το γεγονός ότι έχαναν τις εκλογικές μάχες για τα τοπικά Κοινοβούλια, καθώς και το ότι ενισχύονταν το ακροδεξιό κόμμα AfD. «Kαι εγώ και ο Σόιμπλε ήμασταν της γνώμης ότι αυτές τις εξελίξεις θα μπορούσαμε να τις είχαμε εμποδίσει» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στη σχέση του με τον Σόιμπλε, ο Μερτς είπε ότι «Μοιραζόμαστε την ανησυχία για την ενίσχυση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Και οι δύο πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να έχει αποτραπεί η ενδυνάμωσή της σε τέτοιο βαθμό».

Ερωτηθείς έαν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του έχει δώσει συμβουλές ενόψει εσωκομματικών εκλογών, ο Μερτς απαντά: “Του ζήτησα να με συμβουλέψει τί πρέπει να κάνω στην παρούσα συγκυρία, αλλά εκείνος δεν το έκανε”. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν συμμετέχει στο αφιέρωμα.

Η συνέντευξη του Μερτς έλαβε χώρα στο πλαίσιο μιας συμπαραγωγής της δημόσιας Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας (WDR) και του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ARD, που τιτλοφορείται «Ο Αγώνας για την Εξουσία – Ποιος θα διαδεχθεί την Μέρκελ» και θα προβληθεί απόψε 21.15 ώρα Ελλάδος.

Πηγή: ‘Εθνος, athina984.gr