Οταν τον περασμένο Μάρτιο η βρετανική εφημερίδα Idependent έγραψε πως η πρεσβεία του Ισημερινού απαγόρευσε στον Τζούλιαν Ασάνζ την πρόσβαση στο ίντερνετ, η όλη υπόθεση έμοιαζε με μια «τιμωρία» ενός «παιδιού» για κακή συμπεριφορά. Από τις νέες αποκαλύψεις του Guardian όμως, εκείνη η είδηση λαμβάνει άλλες, μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο λόγος για το «Operation Hotel», την επιχείρηση του Ισημερινού για την παρακολούθηση του ιδρυτή των Wikileaks. 

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει από τις 19 Ιουνίου του 2012 στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου βρήκε καταφύγιο ύστερα από τη δίωξή του από τις αμερικανικές αρχές για την αποκάλυψη χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών εγγράφων μέσω του Wikileaks. Ο Ισημερινός του χορήγησε πολιτικό άσυλο και έκτοτε δεν έχει βγει από την Πρεσβεία καθώς κινδυνεύει με άμεση σύλληψη από τις βρετανικές αρχές και έκδοση στις ΗΠΑ, όπου ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με την εσχάτη των ποινών.

Το τελευταίο διάστημα λοιπόν η πρεσβεία θεωρούσε ότι ο επικεφαλής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ έχει προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση του Ισημερινού με το να στέλνει μηνύματα τα οποία λόγω των αποκαλύψεων θα μπορούσαν να αναστατώσουν άλλες χώρες. «Η κυβέρνηση του Ισημερινού πιστεύει ότι η συμπεριφορά του Ασάνζ, μέσω των μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βάζουν σε ρίσκο τις καλές σχέσεις τις οποίες έχει αυτή η χώρα με τη Μεγάλη Βρετανία, την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα έθνη», ανέφερε μια ανάρτηση στο Twitter και έτσι αποφασίστηκε η διακοπή του ιντερνετ στον Ασάνζ. 

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ ξεκίνησαν τότε μια καμπάνια με αίτημα «συνδέστε ξανά (στο Ίντερνετ) τον Ασάνζ», καλώντας τον κόσμο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία. Η ιστορία αυτή δεν απασχόλησε περισσότερο τα ΜΜΕ, όμως σήμερα έρχονται στο φως οι αποκαλύψεις του Guardian, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση του Εκουαδόρ, πολύ πριν το «κόψιμο» του Ίντερνετ «έτρεξε» μια επιχείρηση παρακολούθησης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία αρχικά αποσκοπούσε στην «προστασία» και «υποστήριξη» του Ασάνζ στα χρόνια διαβίωσής του στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, ωστόσο στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια ακραία επιχείρηση καταγραφής των κινήσεών του με τη συνδρομή μάλιστα και των Βρετανικών αρχών, που ακόμη περιμένουν να «ξεμυτίσει» για να τον συλλάβουν. 

Ads

Η «επιτήρηση»

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, που επικαλείται και σχετικά έγγραφα, το 2012, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισημερινού προσέλαβε μια διεθνή εταιρεία ασφάλειας, με μηνιαίο κόστος 55.000 δολαρίων, το οποίο καταβλήθηκε από έναν λογαριασμό «ειδικών εξόδων». Τα έγγραφα περιγράφουν πως οι μυστικοί πράκτορες ζούσαν 100 μέτρα μακριά από την πρεσβεία, σε ένα διαμέρισμα που κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ το μήνα σε ένα από τα πιο ακριβά μέρη του Λονδίνου, και από μια αίθουσα ελέγχου στην πρεσβεία του Ισημερινού, επέβλεπαν τις επαφές του Ασάνζ.

Οι επισκέπτες του ελέγχονταν κατά την άφιξή, παραδίδοντας τα διαβατήρια και τα κινητά τους τηλέφωνα. Οι πράκτορες κατέγραψαν τον αριθμό του διαβατηρίου και την εθνικότητα του κάθε επισκέπτη, καθώς και το σκοπό της επίσκεψής του, δημιουργώντας ένα πλήρες ημερολόγιο όλων των ατόμων που συναντούσε ο Ασάνζα. Σύμφωνα με τα έγγραφα, η εταιρεία ασφαλείας έστειλε τον εμπιστευτικό κατάλογο των επισκεπτών του Ασάνζ στην κυβέρνηση του Ισημερινού.

Τα ημερολόγια αυτά είναι πιθανό να παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον Ρόμπερτ Μουέλερ, του πρώην διευθυντή του FBI, ο οποίος πλέον είναι ειδικός σύμβουλος στην έρευνα για την φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τον Ασάνζ για σχέσεις με τη Μόσχα και για προώθηση των συμφερόντων του Κρεμλίνου, ενώ το FBI φαίνεται να έχει συνομιλήσει τουλάχιστον με ένα άτομο που εμπλέκεται στην επιχείρηση «Operation Hotel». Πάντως αρκετές από τις επισκέψεις στον Ασάνζ δεν ήταν μυστικές ενώ δέχθηκε και διασημότητες, μεταξύ των οποίων η Πάμελα Αντερσον, αλλά και μέλη της ομάδας των WikiLeaks, όπως η Σάρα Χάρισον.

Υπήρχαν επίσης «έκτακτες αναφορές» που περιελάμβαναν τις καθημερινές δραστηριότητες του Ασάνζ, ακόμη και τη γενική διάθεσή του. Οι δραστηριότητες εκτός της πρεσβείας επίσης παρακολουθούνταν και καταγράφονταν. Μία αναφορά περιέχει φωτογραφίες διαδηλωτών εναντίον του Ασάνζ, με πλακάτ να γράφουν «Σε θέλουμε έξω από την πρεσβεία μας». Ακόμη και ένα γλυκό που πετάχτηκε στο μπαλκόνι της πρεσβείας από έξω έχει καταγραφεί στην αναφορά, με την σημείωση πως μάλλον ήταν «δώρο» προς τον Ασάνζ.

image

Η παρακολούθηση αναβαθμίστηκε όταν τοποθετήθηκαν κάμερες στο λόμπι της πρεσβείας, σε μια αίθουσα συνεδριάσεων και στο μπαλκόνι. Αρχικά, ο Ασάνζ κοιμόταν σε ένα στενό δωμάτιο δίπλα στο μπαλκόνι, αλλά αργότερα του δόθηκε περισσότερο από το ένα τρίτο του χώρου του ισόγειου της πρεσβείας και ένα μεγαλύτερο δωμάτιο για να κοιμάται. Όμως το «βασίλειο» του Ασάνζ ήταν ο χώρος που δούλευε τα WikiLeaks, ο μόνος χώρος που δεν καλυπτόταν από κάμερες. Επίσης, ήταν εκτός των ορίων πρόσβασης των διπλωματών, ενώ η είσοδος γινόταν με κωδικούς από τον ίδιο τον Ασάνζ.

Επίσης εντυπωσιακό είναι το κόστος της επιχείρησης παρακολούθησης του Ισημερινού, όταν μάλιστα στόχος είναι ένας εσώκλειστος στην ίδια σου την πρεσβεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Gaurdian, η επιχείρηση στοίχισε τουλάχιστον 5 εκατομμύρια δολάρια στους φορολογούμενους της χώρας. Μάλιστα, οι υπηρεσίες εξέδωσαν σήμα κινδύνου όταν ένας ελεγκτής των δημοσιονομικών στον κρατικό μηχανισμό του Ισημερινού αναρωτήθηκε – φωναχτά – πώς είναι δυνατόν να δαπανηθούν 400.000 δολάρια, σε πέντε μήνες, χωρίς έστω μία απόδειξη.

Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος του Ισημερινού, Λένιν Μορένο, φέρεται να έβαλε τέλος στην επιχείρηση, περιγράφοντας τον Ασάνζ ως «κληρονομούμενο πρόβλημα». Τον ίδιο μήνα, όπως ειπώθηκε αρχικά, διακόπηκε και η πρόσβαση του Ασάνζ στο διαδίκτυο. Μάλιστα, ο Guardian αναφέρει, ότι κυβερνητικές πηγές στο Κίτο (σσ. πρωτεύουσα του Ισημερινού) λένε ότι εξετάζεται ένα σχέδιο για το πού θα μπορούσε να πάει ο Ασάνζ εκτός της πρεσβείας.

Ενας κληρονομούμενος «μπελάς» 

Από την πλευρά του ο ιδρυτής του WikiLeaks, όπως αναφέρει ο Guardian, ενώ σε βάρος του είχε στηθεί μια τεράστια επιχείρηση παρακολούθηση, φέρεται να είχε καταφέρει να διεισδύσει στο σύστημα επικοινωνιών της πρεσβείας του Ισημερινού και είχε αποκτήσει δική του δορυφορική σύνδεση στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Παραβιάζοντας το firewall της πρεσβείας ο Ασάνζ κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε επίσημες και προσωπικές επικοινωνίες του προσωπικού. Πάντως το WikiLeaks διέψευσε τις πληροφορίες αυτές κάνοντας λόγο για μια προσπάθεια «δυσφήμησης» του ιδρυτή του. 

Σε κάθε περίπτωση οι σχέσεις μεταξύ του Ισημερινού και του Ασάνζ έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες. Το Κίτο εμφανίζεται ενοχλημένο από κάποιες απόψεις του Ασάνζ, ωστόσο ο πρόεδρος Μορένο, που διαδέχθηκε τον Κορέα τον Μάιο του 2017, αν και τον αποκάλεσε «κληρονομούμενο πρόβλημα» επανέλαβε τον Φεβρουάριο ότι ο Ισημερινός θα συνεχίσει να τον προστατεύει. Αλλωστε, ο Ασάνζ απέκτησε την υπηκοότητα του Ισημερινού τον Δεκέμβρη του 2017, έπειτα από αίτημά του, όπως δήλωσε τον περασμένο Ιανουάριο η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, τονίζοντας ότι επιδιώκει μια «αξιοπρεπή και δίκαιη» λύση στην διένεξή του με τη βρετανική κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να βγει από την Πρεσβεία. Σημειώνεται πως λίγο πριν την ανακοίνωση για την απόδοση υπηκοότητας, η Βρετανία είχε αρνηθεί αίτημα του Ισημερινού να παραχωρήσει διπλωματικό καθεστώς στον Ασάνζ.