«Ενώ προσπαθείτε να αποικίσετε τον Άρη, η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει την Ουκρανία!» έγραψε ο Mykhailo Fedorov στις 26 Φεβρουαρίου, απευθυνόμενος στον Έλον Μασκ: «Σας ζητάμε να παράσχετε στην Ουκρανία σταθμούς Starlink».

Ads

Την ίδια μέρα ο Μασκ ενημέρωση πως η υπηρεσία ήταν πλέον διαθέσιμη στην Ουκρανία. Επρόκειτο για κάτι τρομερά σημαντικό, όπως εξηγεί και το Foreign Affairs, καθώς διευκόλυνε τις ουκρανικές επικοινωνίες στην σύγκρουση.

Η Starlink συνέβαλε επίσης αργότερα στην απόκρουση των ρωσικών επιθέσεων με παρεμβολές εναντίον της υπηρεσίας της στην Ουκρανία με μια γρήγορη και σχετικά απλή ενημέρωση του κώδικα.

Τώρα όμως ο Μασκ πρέπει να αποφασίσει για το εάν η εταιρεία θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την δορυφορική υπηρεσία Starlink που έχει διατηρήσει την Ουκρανία και τον στρατό της συνδεδεμένο κατά την διάρκεια του πολέμου.

Ads

Αυτή η αβεβαιότητα καταδεικνύει και τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν εταιρείες, όταν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε μια στρατιωτική σύγκρουση. Κι άλλες εταιρείες άλλωστε, από την Microsoft μέχρι κάποιες νεοφυείς της Silicon Valley, έχουν παράσχει υπηρεσίες κυβερνοάμυνας, παρακολούθησης και αναγνώρισης.

Όπως σημειώνει το Foreign Affairs, σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ σε αυτή την υπόθεση, «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά γιατί εμπλέκονται οι εταιρείες και τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να συνεργαστεί πιο ουσιαστικά μαζί τους ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρήσεις συνεργάζονται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ εν μέσω πολέμου. Το είχε κάνει η Ford Motor Company κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και εργολάβοι υπηρεσιών όπως οι Kellogg, Brown και Root, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Σχετικά με την Ουκρανία, υπάρχουν διάφορες εταιρείες που έχουν υποστηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, μικρές, μεγάλες, δημόσιες, ιδιωτικές. Για παράδειγμα, οι Planet, Capella Space και Maxar —όλες τους εταιρίες δορυφόρων— έχουν παράσχει εικόνες που ήταν χρήσιμες για την ουκρανική κυβέρνηση.

Ακόμη και η Clearview AI, μια νεοφυής επιχείρηση με έδρα τη Νέα Υόρκη που εστιάζει κυρίως στην επιβολή του νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες αναγνώρισης προσώπου της για να βοηθήσει τους Ουκρανούς αξιωματούχους στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Για ποιο λόγο όμως εμπλέκονται στον πόλεμο αυτές οι εταιρείες; Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας λόγος είναι η εκτίμηση της αγοράς. «Όλες είχαν προγραμματισμένες κάποιες προηγούμενες ή μελλοντικές δουλειές με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η επιθυμία να διατηρήσουν καλές σχέσεις θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τις αποφάσεις τους να εμπλακούν σε μια σύγκρουση όπου η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεδηλωμένο συμφέρον εθνικής ασφάλειας», σημειώνεται.

Επίσης, έπαιξε ρόλο και η εταιρική στρατηγική. Για παράδειγμα, οι τριμηνιαίες εκθέσεις για τους επενδυτές ανέφεραν επίσης την στήριξη στην Ουκρανία ως μέρος περιβαλλοντικών, κοινωνικών [προγραμμάτων] και προγραμμάτων διακυβέρνησης (ESG).

Τώρα το ForeignAffairs υποστηρίζει πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να οικοδομήσει στενές σχέσεις με αυτές τις εταιρείες αλλά και ένα σχέδιο συντονισμού, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, αυτές οι σχέσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να κατανοήσουν και να προβλέψουν τις ικανότητες που οι εταιρείες ενός αντιπάλου θα μπορούσαν να φέρουν σε μια σύγκρουση, ενώ βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η ικανότητα να προβλέπουν και να συντονίζουν το πότε μια εταιρεία τεχνολογίας θα εμπλακεί σε μια σύγκρουση και πότε όχι.

Το ζήτημα τώρα με την Starlink είναι πως ο ουκρανικός στρατός έχει γίνει εξαρτημένος από την τεχνολογία και, ως εκ τούτου, εξαρτημένος από τις αποφάσεις του Μασκ, ο οποίος φαίνεται ότι έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο να αναλάβει την χρηματοδότηση για την Starlink στην Ουκρανία, μολονότι επί του παρόντος λέει ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Starlink.

Σύμφωνα με το ForeignAffairs, το αίτημά του για χρηματοδότηση θα μπορούσε να είναι μια επιχειρηματική απόφαση. Η απόφασή του για το πού θα[ενεργοποιήσει και πού δεν θα ενεργοποιήσει την Starlink φέρεται όμως να βασίζεται στην προσωπική του εκτίμηση για τον κίνδυνο κλιμάκωσης από την Ρωσία. Μια ιδιωτική εταιρεία δηλαδή αποφασίζει για όλα αυτά, ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές πολιτικές ή τους στόχους.