Είστε άνεργη γυναίκα με χαμηλή αυτοπεποίθηση; Ζείτε από την Πρόνοια και δεν πολυθέλετε να εργαστείτε; Δικαίωμά σας! Αλλά και δικαίωμα της Πρόνοιας να θέλει να περιορίσει τις δαπάνες για επιδόματα. Με ποιον τρόπο; Μα… βοηθώντας σας να βρείτε έναν πλούσιο σύζυγο.

Ads

Του Ηλία Παπαδόπουλου

Παρ’ όλο που το παραπάνω διαφημιστικού τύπου κείμενο δεν είναι αληθινό (προς το παρόν!), η ιδέα που εκφράζει είναι πέρα για πέρα. Δύο χωριά στην περιοχή Friesland της Ολλανδίας έχουν ξεκινήσει προγράμματα… ολικής αναδόμησης, αλλά και ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων για γυναίκες με σκοπό να βρουν έναν πλούσιο σύζυγο για να τις συντηρεί. Τα τοπικά συμβούλια δίνουν 1.400€ για την κάθε υποψήφια νύφη, ποσό που περιλαμβάνει φτιάξιμο κώμης και γενικής εικόνας, ανανέωση γκαρνταρόμπας και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Μετά τη “μεταμόρφωση”, θα εγγραφούν σε ένα τοπικό γραφείο γάμου/συνοικεσίων. Οι κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής υπολογίζουν ότι, αν καταφέρουν να αποκαταστήσουν 70 γυναίκες, θα γλιτώσουν περί τις 400.000€ σε επιδόματα.

Όπως είναι φυσικό, το σχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Σχολιαστές της είδησης αναρωτιούνται γιατί τα ίδια χρήματα δεν ξοδεύονται για την εκπαίδευση των γυναικών, ώστε να βρουν δουλειά πιο εύκολα, ενώ δεν λείπουν και όσοι θεωρούν το πρόγραμμα σεξιστικό (υπάρχουν και άντρες που ζουν από τα επιδόματα της Πρόνοιας), καθώς και αυτοί που το παρομοιάζουν με πορνεία. Προς το παρόν πάντως, λιγότερες από 10 φαίνονται να είναι οι αναζητούσες ευκατάστατο γαμπρό μέσω του προγράμματος.

Ads

Είναι ίσως το μόνο μέτρο που δεν αναγκαστήκαμε να πάρουμε για να περιορίσουμε τις δημόσιες δαπάνες. Ίσως επειδή οι τεχνοκράτες δεν διαθέτουν την απαραίτητη φαντασία. Ίσως πάλι οι τεχνοκράτες έχουν φαντασία, αλλά είναι ταυτόχρονα ρεαλιστές και πιστεύουν ότι δεν θα υπάρχουν για πολύ ακόμα αρκετοί που να μπορούν να συντηρούν τη γυναίκα τους, χωρίς αυτή να δουλεύει και εκτός σπιτιού… Όπως και να ‘χει, το μήνυμα είναι σαφές: σε δύσκολους καιρούς, ας στραφούμε στην προικοθηρία! Ας αρχίσει η νέα, κρατικά επιδοτούμενη, κυνηγετική περιοδος! Πλούσιοι εργένηδες, όσο χαρήκατε, χαρήκατε!

Πηγή: DutchNews.nl