«Δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας νέων θεσμών για συντονισμό οικονομικής πολιτικής», τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί σε δηλώσεις του από το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Η Ε.Ε έχει ανάγκη να πριμοδοτεί τον πραγματισμό στην άσκηση της εκάστοτε πολιτικής εκ μέρους τους», τόνισε.

Ads

Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν ότι, «στο μέλλον εκείνα τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν τηρούν την πειθαρχία στο δημοσιονομικό πεδίο, αυξάνοντας με τρόπο δυσανάλογο το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος τους θα πρέπει να χάνουν, για κάποιο χρονικό διάστημα, το δικαίωμα της ψήφου τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Από την πλευρά της, η Μέρκελ θύμισε ότι το Βερολίνο πιστεύει, πάντοτε, στην έννοια της «οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης», αλλά όπως τόνισε «κάτι τέτοιο δεν ισχύει, μόνον, για τα 16 μέλη της ευρωζώνης, αλλά και για τα 27 της ΕΕ».

Μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος αντιτάχθηκε, στο να υπάρχουν «πρώτης και ‘δεύτερης’ κατηγορίας ή ζώνης κράτη μέλη στην 27μελή Ευρωπαϊκή Ένωση». “Είναι κάτι πολύ σημαντικό, να στείλουμε σήμερα απ εδώ αυτό το σήμα”, δήλωσε καταλήγοντας.

Ads

Παράλληλα, αποφάσισαν να προωθήσουν από κοινού την επιβολή φόρου στις τράπεζες στη διάσκεψη των G20, που θα πραγματοποιηθεί στον Καναδά.

Αν και ο Καναδάς είχε δηλώσει την αντίθεσή του στην επιβολή ενός τέτοιου φόρου, κατά την περασμένη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των 20 ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο, που έγινε στην Κορέα, Σαρκοζί και Μέρκελ ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την ιδέα.

Η συνάντηση των δύο ηγετών γίνεται τρεις ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και λίγο πριν τη σύνοδο της G20 στον Καναδά.