«Θετική» κρίνεται από τους οικοδεσπότες η συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Αμμάν, στην Ιορδανία, για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο του 2010 και όπως ανακοινώθηκε οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συναντηθούν εκ νέου το επόμενο διάστημα.

Ads

«Όλα τα μέρη εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Τζιουντέχ χαρακτηρίζοντας «θετική» τη συνάντηση αυτή που διήρκεσε τρεισήμισι ώρες.
 
«Η παλαιστινιακή πλευρά παρουσίασε ένα έγγραφο που αντιπροσωπεύει το όραμά της για τα σύνορα και την ασφάλεια. Η ισραηλινή πλευρά το έλαβε, με την υπόσχεση να το μελετήσει τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Τζιουντέχ στον Τύπο.
 
«Αποφασίσαμε ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν στην Ιορδανία και η ανακοίνωση των συναντήσεων» θα γίνει από την Ιορδανία, πρόσθεσε.
 
Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν «αυτή τη θετική εξέλιξη». «Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνει.
 
«Τα αποτελέσματα που και οι δύο πλευρές λένε ότι επιθυμούν δεν μπορούν να επιτευχθούν παρά μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε και πρόσθεσε πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να επιστρέψουν» οι πρωταγωνιστές στο τραπέζι αυτό.
 
Υπενθυμίζεται πως οι εκπρόσωποι των Παλαιστινίων Σάεμπ Ερεκάτ και του Ισραήλ Γιτζάκ Μόλσο είχαν μια συνάντηση σε ολομέλεια με τους εκπροσώπους του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ), πριν από τη διμερή τους συνάντηση παρουσία του ιορδανού Υπουργού.
 
 
Παρά τον ενθουσιασμό της Ιορδανίας οι δύο πλευρές διατήρησαν τις θέσεις τους, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για επανέναρξη των απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που έχουν ανασταλεί εδώ και σχεδόν 16 μήνες.
 
«Το Παλαιστινιακό αίτημα είναι γνωστό: να δεχτούν οι Ισραηλινοί ακριβείς ς αναφορές για την ειρηνευτική διαδικασία και να σταματήσουν τους εποικισμούς, στην περίπτωση αυτή είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε σήμερα ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.
 
Η συνάντηση αυτή έχει ως στόχο να «προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία και να προσεγγίσει τις απόψεις», δήλωσε, ελπίζοντας «σε αποτελέσματα σήμερα ή στις επόμενες δύο ημέρες για να προετοιμαστεί ένα γόνιμο έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
 
«Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη. Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που οι Παλαιστίνιοι είναι πρόθυμοι να έρθουν να μιλήσουν μαζί μας άμεσα χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε με ικανοποίηση ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νταν Μέριντορ.
 
Προειδοποίησε όμως ότι αυτή η διερευνητική συνάντηση δεν αποτελεί επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι το Ισραήλ, το οποίο αρνείται μέχρι σήμερα το πάγωμα του εποικισμού και τις βάσεις των συζητήσεων που ζητούνται από τους Παλαιστινίους, δεν θα αποκαλύψει τις θέσεις του παρά μόνο στο πλαίσιο άμεσων συνομιλιών.
 
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας Ισμαήλ Χανίγια τύγχανε θερμής υποδοχής στην Άγκυρα από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία κατά την επίσκεψή του στο κοινοβούλιο.
 
Ο παλαιστίνιος ηγέτης έγινε δεκτός με επευφημίες από τους βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) όταν εισήλθε στην αίθουσα του κυβερνώντος κόμματος στη βουλή, ενώ ο πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφωνούσε ομιλία όπου εξέφραζε ικανοποίηση για τη συμφιλίωση ανάμεσα στις παλαιστινιακές οργανώσεις.
 
Ερντογάν και Χανίγια είχαν θερμή χειραψία, ενώπιον των φωτογράφων. Ο Χανίγια συναντήθηκε επίσης με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Αύριο Τετάρτη ο Χανίγια θα μεταβεί στην Τύνιδα.
 
Χτες ο Χανίγια, που πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ανάληψη του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από την ισλαμιστική Χαμάς το 2007, απέτισε φόρο τιμής στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά από το τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, στους νεκρούς της ισραηλινής εφόδου στη ναυαρχίδα της νηοπομπής μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας το Μάιο του 2010.