Τον οριστικό τερματισμό της ένοπλης δράσης της ανακοίνωσε η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Στη σχετική της ανακοίνωση, καλεί την ισπανική και τη γαλλική κυβέρνηση να ανταποκριθούν «με μια διαδικασία άμεσου διαλόγου».

«Η ΕΤΑ αποφάσισε τον οριστικό τερματισμό της ένοπλης δραστηριότητας της», αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης και το σχετικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στο βίντεο, όπως και σε άλλα που έχει δώσει στη δημοσιότητα η οργάνωση, εμφανίζονται τρεις μασκοφόροι άνδρες οι οποίοι υψώνουν τις γροθιές τους σε ένδειξη νίκης.

Σε δηλώσεις του ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, τόνισε πως η ενέργεια αυτή «συνιστά νίκη για τη δημοκρατία, το νόμο και τη λογική». Το Λαϊκό Κόμμα από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η ανακοίνωση για το τέλος της ένοπλης δράσης είναι άνευ νοήματος αν δεν παραδοθούν τα όπλα.

Πάντως τα μέλη της ΕΤΑ δεν ανέφεραν αν θα καταθέσουν τα όπλα.

Τον περασμένο Ιανουάριο η ΕΤΑ είχε κηρύξει μόνιμη ανακωχή. Η πιο πρόσφατη επίθεση της οργάνωσης είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2010 όταν σκοτώθηκε Γάλλος αστυνομικός, κατά τα φαινόμενα το τελευταίο από τα πάνω από 800 θύματα της οργάνωσης.
Δεκάδες στελέχη της οργάνωσης συνελήφθησαν στη χώρα των Βάσκων, την αυτόνομη ισπανική περιοχή, αλλά και στη Γαλλία. Μεγάλο μέρος της ηγεσίας που είναι στη φυλακή καλούσε στη διάλυση της οργάνωσης ενώ και ο πολιτικός βραχίονας καλούσε τα μέλη της ένοπλης ομάδας προς αυτή τη κατεύθυνση.