Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Ιταλία, μετά την ουσιαστική κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού που αποτελείται από τη Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Ads

Στην τελευταία τους ανακοίνωση τα Πέντε Αστέρια αναφέρουν ότι ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών, δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος τού Κινήματος. «Όλοι οι παρόντες συμφωνήσαμε να χαρακτηρίσουμε τον Σαλβίνι ως πλέον μη αξιόπιστο συνεταίρο», αναφέρεται συγκεκριμένα στη σχετική ανακοίνωση του Κινήματος. 

Με την ανακοίνωση αυτή, τα Πέντε Αστέρια επισφραγίζουν το διαζύγιό τους με τη Λέγκα, παρά τις φήμες που ήθελαν να τα ξαναβρίσκουν.

Της ανακοίνωσης προηγήθηκε η συνάντηση των ηγετικών στελεχών του κόμματος που εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την κατάθεση πρόταση μομφής από τον Σαλβίνι.

Ads

Ήδη τα Πέντε Αστέρια έχουν προβεί σε επαφές με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) για σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Από την πλευρά του ο Σαλβίνι επιδιώκει πάση θυσία πρόωρες εκλογές, προσπαθώντας να προλάβει το ενδεχόμενο δημιουργίας κυβέρνησης των Πέντε Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα. Ωστόσο δηλώνει ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση Κόντε.