Σε απεργία προχώρησαν την Πέμπτη τα εργατικά συνδικάτα στην Τουρκία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 282 εργατών. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των θυμάτων ήταν κι ένας 15χρονος. Οργή για τον ιδιοκτήτη των ορυχείων Αλπ Γκουρκάν που σε συνεντεύξεις επαιρόταν είχε μειώσει απότομα και κατακόρυφα το κόστος της επιχείρησης όταν την αγόρασε από το κράτος αλλά και για σύμβουλο του Ερντογάν που απεικονίζεται σε φωτογραφίες να κλωτσά εργάτη – διαδηλωτή κατά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ads

 
Τα εργατικά σωματεία της Τουρκίας καταγγέλλουν ότι οι πρόσφατες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα των ορυχείων κατέστησαν τις εργασιακές συνθήκες ακόμη πιο επικίνδυνες ενώ το δυστύχημα προκάλεσε κύμα οργής εναντίον της κυβέρνησης σε αρκετές πόλεις. Με αντλίες νερού και δακρυγόνα απάντησε η αστυνομία σε διαδηλωτές σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Συγκρούσεις και χημικά και στη Σμύρνη, όπου δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν στην αντικυβερνητική διαδήλωση. 

Συγγενείς των ανθρακορύχων, συνδικάτα και αντιπολίτευση θεωρούν ως υπεύθυνη για το ατύχημα την τουρκική κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο Ερντογάν προσπαθεί να υποβαθμίσει την τραγωδία και να αποποιηθεί τις ευθύνες. «Τα ατυχήματα στα ορυχεία είναι συνηθισμένα πράγματα», δήλωσε επικαλούμενος πολύνεκρα ατυχήματα σε ορυχεία του 19ου αιώνα στην Βρετανία, αλλά και στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιαπωνία στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Σημειώνεται πως Δημοσίευμα της τουρκικής Χουριέτ καταδεικνύει τις ευθύνες του Ερντογάν, ο οποίος στα τέλη Απριλίου απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης για κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με την ασφάλεια στα συγκεκριμένα ορυχεία. Τα συνδικάτα κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν για ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας και έλλειψη επαρκών ελέγχων ασφαλείας μετά τις ιδιωτικοποιήσεις των ορυχείων. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε στο ανθρακορυχείο είναι πως 14 από τους ανθρακωρύχους που εντοπίστηκαν νεκροί βρέθηκαν ο ένας πάνω στον άλλο, στο μοναδικό δωμάτιο ασφαλείας, καθώς προσπαθούσαν με τη σειρά να χρησιμοποιήσουν τις μάσκες οξυγόνου. 

Ads

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν και οι κηδείες των ανθρακωρύχων στο κοιμητήριο της Σόμα. Οι τελετές διεξήχθησαν διαδοχικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αναφέρει το Euronews, παράλληλα η μία με την άλλη. «Πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους μαζί στα ορυχεία. Σκοτώθηκαν μαζί. Τώρα στο κοιμητήριο της Σόμα αναπαύονται μαζί» μεταδίδει ο ανταποκριτής του euronews στην Τουρκία, Μπόρα Μπαϊρακτάρ.


 
Απίθανο να βρεθούν επιζώντες
 
Σε τριήμερο πένθος για τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει σημειωθεί σε ορυχείο η χώρα.  Πλέον θεωρείται απίθανο να βρεθούν επιζώντες. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τους αγνοούμενους. Σύμφωνα με την εταιρεία 450 ανθρακωρύχοι έχουν διασωθεί, εκ των οποίων 80 εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Συνολικά 282 είναι οι νεκροί σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Με βάση αυτούς τους αριθμούς 55 ανθρακωρύχοι δεν καταγράφονται, ούτε στους διασωθέντες, ούτε στους νεκρούς. Υπενθυμίζεται πως ο τούρκος υπουργός Ενέργειας είχε δηλώσει πως συνολικά στο ορυχείο την ώρα της έκρηξης ήταν 787 εργάτες. 
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και ένας 15χρονος, γεγονός που συνηγορεί στις καταγγελίες ότι στο ορυχείο εργάζονταν ανήλικοι – αν και η κυβέρνηση Ερντογάν το διαψεύδει.
 
Οργή για σύμβουλο του Ερντογάν που χτυπά διαδηλωτή
 
image

Γενική κατακραυγή προκάλεσε η φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα και απεικονίζει σύμβουλο του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να κλωτσά έναν διαδηλωτή στη Σόμα μετά την τραγωδία με τους 282 νεκρούς στο ανθρακωρυχείου, που βύθισε ολόκληρη τη χώρα στο πένθος. Σύμφωνα με την Hurriyet, ο Γερκέλ επιχείρησε να δικαιολογηθεί λέγοντας: «Προσέβαλε εμένα και τον πρωθυπουργό, τι έπρεπε να κάνω;». 

Ο πρωθυπουργός έγινε χθες δεκτός στην πόλη  Σόμα με αποδοκιμασίες, ακόμη και κλωτσιές στην οχηματοπομπή του. Αναγκάστηκε να καταφύγει σε κατάστημα της πόλης.  Η «φυγή στο σούπερ μάρκετ» έχει γίνει τρεντ στο Twitter. Η φωτογραφία που δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν είναι αυθεντική δείχνει τον πρωθυπουργό να περιμένει καθισμένος σε σκαμπό στους διαδρόμους ενός σούπερ μάρκετ. Επίσης το γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο στο οποίο ο Ερντογάν φέρεται να χτυπάει ένα διαδηλωτή, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Το βίντεο είναι από τη διαμαρτυρία στη Σόμα. 


 
«Μείωσα το κόστος» περηφανευόταν ο ιδιοκτήτης των ορυχείων
 
Ο επιχειρηματίας Αλπ Γκουρκάν, πρόεδρος της Soma Holding και ιδιοκτήτης του φονικού ανθρακωρυχείου στη Μαγνησία, είχε αποκαλύψει το μυστικό της «επιτυχίας» του σε μια προ ετών συνέντευξη του στην εφημερίδα Hurriyet. Αγόρασε την επιχείρηση από το κράτος και μείωσε απότομα και κατακόρυφα το κόστος.
 
Όπως υπενθυμίζουν ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Γκουρκάν, τότε, τον Σεπτέμβριο του 2012, είχε δηλώσει περήφανα στην τουρκική εφημερίδα: «Η εταιρεία μας είχε καταφέρει να μειώσει το κόστος παραγωγής στο συγκεκριμένο ορυχείο από τα $130-140 [περίπου 100 ευρώ] ανά τόνο, όταν ανήκε στο τουρκικό κράτος, σε μόλις $23,8 [ περίπου 17.5 ευρώ] ανά τόνο χάρη στις μεθόδους του ιδιωτικού τομέα».
 
Μάλιστα σε ερώτηση για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας είχε απαντήσει με νόημα πως «οι εργαζόμενοι στην εταιρία μας δεν προσγειώθηκαν στη Γη από το διάστημα», υπονοώντας πως οι υπάλληλοι ήξεραν καλά σε τι είδους περιβάλλον εργασίας έμπαιναν.

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη