Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Ταχρίρ, την κεντρική πλατεία του Καΐρου, σύμβολο της αντικαθεστωτικής εξέγερσης στην Αίγυπτο, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του δικαστηρίου, που χτες καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον έκπτωτο πρόεδρο Χόσνι Μπουμπάρακ, αλλά αθώωσε αξιωματούχους του καθεστώτος που κατηγορούνταν για τη δολοφονία των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών. Εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ συνεχίζοντας τη διαμαρτυρία. Εν τω μεταξύ, έφεση άσκησε ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου κατά των ετυμηγοριών του δικαστηρίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί εάν η έφεση αφορά όλες τις αποφάσεις που εκδόθηκαν χθες ή μόνο την αθώωση των αξιωματούχων.

Ads

 
Αρχικά η ανακοίνωση της καταδίκης του Μουμπάρακ προκάλεσε ικανοποίηση στο κοινό, ωστόσο στη συνέχεια η αθώωση αξιωματούχων του καθεστώτος, αλλά και των δύο γιων του Μουμπάρακ Γκαμάλ και Αλάα, ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων.
 
Υπενθυμίζεται πως ο Χόσνι Μουμπάρακ και ο Χαμπίντ ελ-Αντλι, υπουργός Εσωτερικών του καθεστώτος, κρίθηκαν ένοχοι για τις δολοφονίες 900 διαδηλωτών, αλλά εξι πρώην αξιωματούχοι του υπουργείου και συνεργάτες του Χαμπίντ ελ-Αντλι αθωώθηκαν.
 
Επίσης ο Χόσνι Μουμπάρακ και οι δύο γιοι του κρίθηκαν αθώοι και για την κατηγορία  για διαφθορά.
 
Το πλήθος, περίπου 20.000, που συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ταχρίρ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του με την δικαστική απόφαση, αλλά και με την στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου, που ανέλαβε την εξουσία της χώρας μετά την πτώση του Μουμπάρακ. Όπως δήλωσαν κάποιοι από τους διαδηλωτές, ακούγοντας την ετυμηγορία, πολλοί Αιγύπτιοι ένιωσαν ότι η χώρα επέστρεψε στην εποχή του παλιού καθεστώτος.
 
Η διαμαρτυρία στην πλατεία Ταχρίρι, που διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, θύμισε κάτι από την εξέγερση των Αιγυπτίων, πριν από έναν περίπου χρόνο, ενώ αρκετοί αποφάσισαν να παραμείνουν στην πλατεία και σήμερα. Ωστόσο δεν έλειψαν, όπως αναφέρει το Al Jazeera, και επεισόδια μεταξύ μικρής μερίδας των διαδηλωτών.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Αλεξάνδρεια με τη συμμετοχή 4.000-5.000 διαδηλωτών, αλλά και στην Ισμαϊλίγια, στη διώρυγα του Σουέζ και στο Πορτ-Σάιντ.

Σημειώνεται πως οι Αιγύπτιοι θα ψηφίσουν για τον Πρόεδρο της χώρας, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Ιουνίου, με τον νέο πρόεδρο να αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιουλίου. Ο Μοχάμεντ Μουρσί, υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων, και ο  Αχμεντ Σαφίκ, τελευταίος πρωθυπουργός του καθεστώτος Μουμπάρακ, είναι οι δύο υποψήφιοι που επικράτησαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ads

Το Σάββατο το βράδυ στην πλατεία Ταχρίρ εμφανίστηκε και ο υποψήφιος της Αριστεράς, Χαμντίν Σαμπαχί, που χειροκροτήθηκε από μεγάλο αριθμό των συγκεντρωμένων, αλλά και ο Abdel Moneim Aboul Fotouh, ο μετριοπαθής ισλαμιστής υποψήφιος, τέταρτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
 
Στην Ταχρίρι βρέθηκε και ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μουρσί. «Δεν πρόκειται να υπάρξουν δίκαιες δίκες, ούτε δίκαιες εκλογές, παρά μόνο αν η επανάσταση συνεχιστεί», δήλωσε ο ίδιος λίγο πριν την εμφάνισή του στην Ταχρίρ.
 
Αρκετοί Αιγύπτιοι εκφράζουν φόβους πως αν εκλεγεί ο Αχμεντ Σαφίκ ενδέχεται να δώσει χάρη στον Χόσνι Μουμπάρακ. «Κανείς δεν είναι πάνω από τους νόμους και όλοι λογοδοτούν», επισημαίνει ο ίδιος διαψεύδοντας τα σενάρια. Άλλωστε, όπως σημειώνει το Al Jazeera, ο Μοχάμεντ Μουρσί έχει υποσχεθεί πως θα κρατήσει για πάντα μέσα στη φυλακή τον Μουμπάρακ. 

Σημειώνεται πως τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις στα κεντρικά γραφεία του Αχμεντ Σαφίκ, στην περιοχή Φαγιούμ, νότια του Καΐρου, προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Είναι η δεύτερη επίθεση που σημειώνεται στα γραφεία του Σαφίκ τις τελευταίες ημέρες.