Σε απεργιακό κλοιό βρίσκονται Γαλλία και Βρετανία, με τους εργαζόμενους να αντιδρούν στην πολιτική λιτότητας και ειδικότερα στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και των δύο χωρών. Στη Βρετανία, η κυβέρνηση προωθεί ριζική μεταρρύθμιση των συντάξεων του δημόσιου τομέα, ενώ στη Γαλλία, ο Νικολά Σαρκοζί, υπό την πίεση των κινητοποιήσεων στη χώρα, υπαναχώρησε, προχωρώντας σε τροποποίηση της συνταξιοδοτικής του μεταρρύθμισης. Στην Ισλανδία πάλι, οργισμένοι πολίτες βρίσκονται διαρκώς στους δρόμους, διαδηλώνοντας κατά της πολιτικής ηγεσίας την οποία θεωρεί υπεύθυνη για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Ads

Την Πέμπτη, ο πρώην Βρετανός υπουργός Εργασίας και Συντάξεων στην κυβέρνηση των Εργατικών, λόρδος Χάτον πρότεινε σε έκθεσή του αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, πρότεινε οι συντάξεις να υπολογίζονται με βάση το μέσο όρο του εισοδήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του συνταξιούχου και όχι με βάση τον τελικό του μισθό. Στην ίδια έκθεση προτείνεται ότι οι εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα να πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές, να λαμβάνουν μικρότερες συντάξεις και να εργάζονται μέχρι μεγαλύτερη ηλικία. Ο λόρδος Χάτον συνιστά σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανάλογη με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Από την πρώτη στιγμή, οι αντιδράσεις των βρετανικών συνδικάτων υπήρξαν εκρηκτικές, προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις διαρκείας. Στο μεταξύ, την περασμένη Τετάρτη η βρετανική πρωτεύουσα παρέλυσε, καθώς πάνω από 10.000 εργαζόμενοι στα γκισέ έκδοσης εισιτηρίων του λονδρέζικου Μετρό προχώρησαν σε απεργία, καθιστώντας αδύνατη την κίνηση των συρμών. Τα σωματεία εργαζομένων στο υπόγειο αστικό σιδηροδρομικό δίκτυο (RMT και TSSA) απήργησαν διαμαρτυρόμενα για την πρόθεση της εταιρείας τού London Underground να περικόψει κατά 800 τουλάχιστον τις θέσεις εργασίας, ζητώντας από τον Βρετανό πρωθυπουργό να παρέμβει.

Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία ο Νικολά Σαρκοζί ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων στη Γερουσία, τροπολογίες υπέρ των γονέων που διέκοψαν την καριέρα τους και όσων έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία, ενώ ο υπουργός Απασχόλησης Ερίκ Βερτ κατέθετε δύο τροπολογίες προς την κατεύθυνση αυτή στη Γερουσία. Η κίνηση χαρακτηρίζεται ως μια αναδίπλωση του Γάλλου προέδρου μπροστά στις έντονες αντιδράσεις που έχει συναντήσει η μεταρρύθμισή του.

Ads

Η μία από τις τροπολογίες αφορά τους γονείς που διέκοψαν την εργασία επί τουλάχιστον ένα έτος κατά το διάστημα των τριών ετών που ακολούθησε τη γέννηση ενός από τα παιδιά τους, οι οποίοι θα μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 65 τους έτη κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου πέντε ετών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Οι γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες θα μπορούν επίσης να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 65 τους χρόνια ανεξαρτήτως των ετών ασφάλισης. Το κόστος των ρυθμίσεων αυτών, που εκτιμάται στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από την αύξηση ορισμένων φόρων.

Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Σαρκοζί έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στη χώρα, με τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας να διαδέχονται η μία την άλλη. Οι σιδηροδρομικοί αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 12 Οκτωβρίου, οι οποίες απειλούν να ακινητοποιήσουν τη χώρα. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο επ’ αόριστον απεργιακών κινητοποιήσεων στους τομείς της ενέργειας και των αστικών συγκοινωνιών, κυρίως στην περιοχή του Παρισιού.

Στη Μασσαλία, οι λιμενεργάτες επιμένουν στις κινητοποιήσεις, με δεκάδες τάνκερ και εμπορικά πλοία να παραμένουν ακινητοποιημένα. Η γαλλική εργατική συνομοσπονδία (CGT) ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής παραμένουν αδιέξοδες οι διαδικασίες διαλόγου με τη διοίκηση του λιμανιού. Οι λιμενεργάτες απεργούν εναντίον της απόφασης να ιδιωτικοποιηθούν οι διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης των πλοίων, που μέχρι τώρα τελούσαν υπό τον έλεγχο του κράτους.

Στην Ισλανδία, οι πολίτες επιμένουν στις δυναμικές κινητοποιήσεις τους ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Αντιμέτωπη με τη λαϊκή οργή, η κυβέρνηση προχωρά σε διαρκείς αναπροσαρμογές της πολικής για να διατηρήσει έστω μια στοιχειώδη ισορροπία. Την περασμένη Δευτέρα, χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν το ισλανδικό κοινοβούλιο, πετώντας αβγά, μπογιές, ρολά χαρτιού υγείας, ντομάτες, μπουκάλια νερού. Με μεταλλικά οδοφράγματα, η αστυνομία επιχειρεί να αποτρέψει την είσοδό τους στη Βουλή.