Το Πακιστάν εξέφρασε την οργή του στις ΗΠΑ μετά το θάνατο 24 στρατιωτών του, ενώ η Ουάσιγκτον υπογραμμίζει τη σημασία των σχέσεών της με το Ισλαμαμπάντ.

Ads

Το Πακιστάν εξέφρασε σήμερα, Κυριακή, στην Ουάσιγκτον «το βαθύ αίσθημα οργής» του, μετά την ΝΑΤΟική επίθεση στο Αφγανιστάν που στοίχισε τη ζωή σε 24 πακιστανούς στρατιώτες στα σύνορα των δύο χωρών.

Το Ισλαμαμπάντ εξέφρασε την οργή του σε τηλεφωνική επικοινωνία της υπουργού του των Εξωτερικών, Χίνα Ραμπάνι Χαρ, με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Χίλαρι Κλίντον.

Χθες, Σάββατο, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν κατά λάθος δύο φυλάκια του πακιστανικού στρατού κοντά στα σύνορα. «Τέτοιες επιθέσεις είναι απολύτων απαράδεκτες, δείχνουν απόλυτη αδιαφορία προς το διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη ζωή», τόνισε η Πακιστανή υπουργός Εξωτερικών στην Χίλαρι Κλίντον.

Ads

Το Πακιστάν διέκοψε από χθες, Σάββατο, τα δρομολόγια ανεφοδιασμού των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν -οι περισσότερες αυτοκινητοπομπές περνούν από το έδαφος του- και απαίτησε οι Αμερικανοί στρατιωτικοί να εγκαταλείψουν μέσα σε 15 ημέρες βάση στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, ενώ απειλεί να επανεξετάσει την συνεργασία του με τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τη σημασία των σχέσεών τους με το Πακιστάν και εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στο Ισλαμαμπάντ μετά το χειρότερο «λάθος» των Δυτικών στο Πακιστάν που στοίχισε τη ζωή σε 26 στρατιώτες.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Λίον Πανέτα και Χίλαρι Κλίντον εκφράζουν τα «βαθιά τους συλλυπητήρια» διευκρινίζοντας πως στηρίζουν την «πρόθεση του ΝΑΤΟ να διεξάγει επείγουσα έρευνα» για την επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων χθες Σάββατο στη ζώνη των φυλών, κυριότερη βάση των ταλιμπάν και της αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κ.Κλίντον, ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Αλεν επικεφαλής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν (Isaf) και ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ κάλεσαν τους Πακιστανούς ομολόγους του για να συζητήσουν την κατάσταση.

«Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και οι στρατιωτικοί αρχηγοί υπογράμμισαν την σημασία της αμερικανο-πακιστανικής συνεργασίας που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λαών μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος της Isaf είχε δηλώσει νωρίτερα πως είναι «πολύ πιθανόν» η αεροπορική υποστήριξη που ζήτησαν αφγανικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην επαρχία Κουνάρ να ευθύνεται για τις απώλειες Πακιστανών στρατιωτών.