Αυξάνεται η οργή μετά την απόφαση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών και αρχηγού της φασιστικής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, να διαλύσει το προσφυγικό χωριό στο Ριάτσε της Καλαβρίας, που θεωρείται υπόδειγμα κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Ads

«Ντροπή. Δεν είναι αυτό η Ιταλία», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκε Λέτα.

Το Σάββατο, μετά τη σύλληψη, στις αρχές του Οκτωβρίου, του δημάρχου του Ριάτσε Ντομένικο Λουκάνο, με την κατηγορία ότι διέπραξε παράνομες πράξεις εις όφελος των αιτούντων άσυλο, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε εντολή για τη μεταφορά των μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί στο χωριό σε κέντρα υποδοχής.

Διαβάστε επίσηςΟ Σαλβίνι διαλύει το χωριό – πρότυπο για τους πρόσφυγες

Ads

Σύμφωνα με δηλώσεις πηγών του υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύθηκαν χθες στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές, υπαναχωρώντας στην αρχική απόφαση για αναγκαστικές μεταφορές, ανέφεραν ότι «οι μετανάστες δεν θα μεταφερθούν παρά μόνο με τη θέλησή τους».

‘Ομως, όσοι επιλέξουν να παραμείνουν «δεν θα επωφεληθούν από το σύστημα υποδοχής», εξήγησαν οι πηγές.

Ο Σαλβίνι και η Λέγκα έχουν κάνει το Ριάτσε υπόδειγμα «του πολέμου τους κατά της βιομηχανίας της μετανάστευσης» την ώρα που το χωριό αποτελεί, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του δημάρχου, μοντέλο ένταξης νεοφερμένων που έδωσαν ζωή σε μία κοινότητα που βρισκόταν σε μαρασμό.

«Σταματήστε τον Σαλβίνι. Μην κλείνετε τα μάτια», αναφέρει η Εθνική ´Ενωση των Παρτιζάνων της Ιταλίας (ANPI) σε έκκληση προς το Κίνημα των 5 Αστέρων, αντισυστημικό κόμμα που συμμετέχει μαζί με τη Λέγκα στον κυβερνητικό συνασπισμό που έχει καταλάβει την εξουσία στην Ιταλία, καλώντας την κυβέρνηση να ξεκινήσει καλύτερα πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος στην Καλαβρία, προπύργιο της Μαφίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ