Οργή έχει προκαλέσει ακόμη ένα κρούσμα αστυνομικής βίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Αυτή τη φορά το θύμα ήταν ένας 29χρονος Ελληνοαμερικάνος, ο Τζορτζ Ζαπάντης, ο οποίος έπεσε νεκρός μετά τη σύλληψή του μέσα στο σπίτι του. Το περιστατικό έχει καταγραφεί σε βίντεο.

Ads

Οι αστυνομικοί χτύπησαν τον 29χρονο με όπλο τέιζερ κατά τη σύλληψή του, ενώ κατά πληροφορίες αγνόησαν τις εκκλήσεις του ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει – κάτι που θύμισε την περίπτωση του Τζορτζ Φλόιντ.

Η αστυνομία έφτασε στο σπίτι του Τζορτζ Ζαπάντη μετά από καταγγελία γείτονά του, ότι υπάρχει άντρας με όπλο στην εν λόγω οικεία. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Ζαπάντης, ο οποίος έπασχε από διπολική διαταραχή ήταν στο υπόγειο του σπιτιού του ντυμένος μονομάχος και κρατούσε ένα σπαθί σαμουράι.

Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, όταν οι άντρες μπήκαν στο σπίτι τον βρήκαν με το σπαθί, τον διέταξαν να το πετάξει αλλά εκείνος αρνήθηκε και τότε άρχισαν να τον χτυπούν με όπλο τέιζερ. Λίγη ώρα αργότερα τον έβγαλαν στην αυλή. Ο Ζαπάντης φέρεται να έπαθε καρδιακή προσβολή και να πέθανε στο ασθενοφόρο την ώρα που τον μετέφεραν σε νοσοκομείο.

Ads

Οι μαρτυρίες των άλλων γειτόνων – κάποιοι από τους οποίους κατέγραψαν το περιστατικό σε βίντεο – ωστόσο, ενοχοποιούν την αστυνομία. Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο 29χρονος ομογενής, είναι δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες, δεν αντιστέκεται, ωστόσο, δέχεται χτύπημα με τέιζερ. 

Υπήρχαν στιγμές που ο Ζαπάντης έλεγε στους αστυνομικούς ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει και εκείνοι τον ειρωνεύονταν. «Ολοι τα ίδια λέτε» του έλεγαν, ενώ ένας εξ αυτών φώναζε σε συνάδελφό του «χτύπα τον πάλι, χτύπα τον πάλι…».

Οι γείτονες που τον περιέγραψαν ως έναν πολύ καλό άνθρωπο ο οποίος φρόντιζε την αδερφή του που έπασχε από σύνδρομο down, ανέφεραν επίσης ότι ο Ζαπάντης δεν απειλούσε κανέναν με το σπαθί και δεν καταλαβαίνουν γιατί  κλήθηκε η αστυνομία.

Η μαρτυρία της μητέρας του

«Δε νομίζω ότι ο γιος μου έκανε κάτι λάθος, είχε τόσο καλή καρδιά» ανέφερε σε αμερικανικά μέσα η μητέρα του, Αθανασία, σημειώνοντας ότι η οικογένεια αναμένει τα αποτελέσματα ανεξάρτητης ιατροδικαστικής έρευνας και επισημαίνοντας ότι η αστυνομία δεν είχε μαζί της κάποιον κοινωνικό λειτουργό ως όφειλε.

Γνώριζαν ότι ήταν άνθρωπος με ψυχολογικά προβλήματα

Σημειώνεται μάλιστα, ότι ένας γείτονας του Ζαπάντη, ο Ρίκι Νόμπλ, κατήγγειλε ότι ενημέρωσε τους αστυνομικούς πως ο 29χρονος αντιμετωπίζει νοητικά προβλήματα και ότι παίρνει φάρμακα, όμως εκείνοι δεν τον άκουσαν και προχώρησαν στη βίαιη σύλληψη. «Φώναζα στους αστυνομικούς ότι παίρνει φάρμακα, ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα. Βάλτε του χειροπέδες και τελειώνετε», υποστήριξε.

Σύμφωνα δε, με τον δικηγόρο της οικογένειας Γιώργο Βομβολάκη, «στο παρελθόν η αστυνομία είχε κληθεί και ο Ζαπάντης δεν είχε εμφανιστεί βίαιος. Αυτό που ήξεραν είναι ότι σε αυτό το σπίτι υπήρχε κάποιος με ψυχολογικά προβλήματα και μάλιστα άλλοι αστυνομικοί παλαιότερα είχε χρειαστεί να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Έπρεπε αυτή η πληροφορία να υπάρχει στο σύστημα και να είχε σταλεί ομάδα με ειδική εμπειρία για να αντιμετωπίσει το περιστατικό».