Με την αγωνία ζουν τα τελευταία 24ωρα όσοι κατάγονται από το Βασίλειο Τόνγκα βορειανατολικά της Νέας Ζηλανδίας και βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς αναμένουν νέα από τα οικεία τους πρόσωπα μετά τον τρόμο που έζησαν από την έκρηξη ηφαιστείου στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, προκαλώντας τσουνάμι το περασμένο Σάββατο 15/1.

Ads

Διαβάστε επίσης: Tσουνάμι ύστερα από έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα [Βίντεο]

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ίσως χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες μέχρι να αποκατασταθούν οι επικοινωνίες μετά την έκρηξη του Χούνγκα Τόνγκα. Αυτή η κατάσταση όχι μόνο αφήνει τους 85.000 κατοίκους του νησιού στο σκοτάδι αλλά έχει διακόψει το διαδίκτυο χάρη στο οποίο οι κάτοικοι λάμβαναν χρήματα από τους συγγενείς τους στο εξωτερικό. «Νομίζω ότι το χειρότερο είναι το μπλακ άουτ και το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα», είπε ο Filipo Motulalo, δημοσιογράφος στο Pacific Media Network. «Δεν υπάρχει επικοινωνία», πρόσθεσε. «Το σπίτι μας είναι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται κοντά στην περιοχή που έχει ήδη πλημμυρίσει, οπότε δεν γνωρίζουμε τι ζημιές υπάρχουν».

Η Shairana Ali, διευθύνων σύμβουλος της Save the Children Fiji, είπε στο Al Jazeera από την πρωτεύουσα των Φίτζι Σούβα ότι η κατάσταση στην Τόνγκα ήταν «αρκετά τρομερή». «Υπάρχει άμεση ανάγκη για τροφή και νερό γιατί υπάρχει σοβαρή πτώση στάχτης και ως αποτέλεσμα αυτού οι πηγές νερού έχουν μολυνθεί στα περισσότερα από τα νησιά που έχουν πληγεί», είπε.

Ads

«Ανησυχούμε επίσης για την ποιότητα του αέρα. Και η ανησυχία μας είναι για τα παιδιά που προφανώς θα είχαν ψυχικό τραύμα εξαιτίας αυτού του γεγονότος που συμβαίνει μια φορά στη ζωή».

Επικοινωνία με κυβέρνηση Νέας Ζηλανδίας

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι αξιωματούχοι είχαν έρθει σε δορυφορική επαφή με τις αρχές της Τόνγκα στην πρωτεύουσα, Νουκουαλόφα, μετά το τσουνάμι που σάρωσε τις ακτές του Ειρηνικού από την Ιαπωνία έως τις ΗΠΑ και ακούστηκε μέχρι την Αλάσκα και τη Φινλανδία.

Η Νέα Ζηλανδία ενημερώθηκε ότι δεν υπήρξαν αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς στην πρωτεύουσα, αλλά υπήρξαν «σημαντικές» ζημιές σε ορισμένες περιοχές. «Θα έλεγα ότι είμαστε ανήσυχοι, όχι φοβισμένοι», είπε ο γραμματέας της Κοινότητας των Τόνγκα στο Ώκλαντ, Kennedy Maeakafa Fakana’ana’a-ki-Fualu. «Ελπίζουμε ότι όλοι είναι καλά. Ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με το Διαδίκτυο, αλλά ελπίζουμε για το καλύτερο», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο Fakana’ana’a-ki-Fualu, που είναι υπεύθυνος για την αποστολή κοντέινερ με προμήθειες βοήθειας στην Τόνγκα, ανέφερε ότι μια βλάβη καλωδίου που εμποδίζει την πρόσβαση στο διαδίκτυο ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα για οικογένειες που εξαρτώνται από τα κεφάλαια που στέλνουν οι ομογενείς της Τόνγκα στη Νέα Ζηλανδία. «Αυτό θα είναι πρόβλημα και θα πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές λύσεις», είπε ο γραμματέας της κοινότητας, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η κυβέρνηση της Τόνγκα, με την υποστήριξη από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, «θα μπορέσει να κάνει κάτι για να βοηθήσει».

Η Air New Zealand, εν τω μεταξύ, ανέβαλε μια πτήση επαναπατρισμού στην Τόνγκα λόγω των νεφών ηφαιστειακής τέφρας από την έκρηξη. Η πτήση είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει από το Όκλαντ την Πέμπτη. «Προσευχόμαστε ο Θεός να βοηθήσει τη χώρα μας αυτή τη θλιβερή στιγμή. Ελπίζουμε ότι όλοι είναι ασφαλείς», δήλωσε στο Radio New Zealand ο Maikeli Atiola, γραμματέας της Εκκλησίας Wesleyan της Τόνγκα στο Όκλαντ.