Σφοδρή κριτική έχει προκαλέσει η δήλωση του δεξιού δημάρχου της Βενετίας, Λουΐτζι Μπρουγκνάρο ο οποίος, μιλώντας σε διάσκεψη στο Ρίμινι, είπε ότι αν ακουστεί κάποιος να φωνάζει «Αλλάχ Ακμπάρ» στην πλατεία Αγίου Μάρκου, θα δεχθεί αμέσως αστυνομικά πυρά.

Ads

Ο Λουΐτζι Μπρουγκνάρο είπε ότι η Βενετία είναι πιο ασφαλής από τη Βαρκελώνη, στον απόηχο της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης με βαν στη Λας Ράμπλας.

«Αντίθετα με τη Βαρκελώνη, όπου δεν είχαν μέτρα προστασίας, εμείς είμαστε σε επαγρύπνηση. Αν κάποιος τρέξει στην πλατεία Αγίου Μάρκου φωνάζοντας ‘Αλλάχ Ακμπάρ’ θα τον εξουδετερώσουμε. Ένα χρόνο πριν, είπα μετά από τέσσερα βήματα, τώρα μετά από τρία. ‘Ghe Sparemo’ (θα τον πυροβολήσουμε)» είπε ο δήμαρχος.

Ο Μπρουγκνάρο  αναφέρθηκε στη σύλληψη τεσσάρων τζιχαντιστών τον Μάρτιο, που σχεδίαζαν να ανατινάξουν τη γέφυρα του Ριάλτο. Όπως πρόσθεσε, «ήθελαν να πάνε στον Αλλάχ. Αλλά θα τους στείλουμε κατευθείαν σε αυτόν πριν καταφέρουν να προκαλέσουν ζημιά».

Ads

Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε βίντεο όπου ο αριστερός δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα, φαινόταν να τρέχει προς τον Μπρουγκνάρο μετά την ομιλία του, φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ» και γελώντας.

Ωστόσο, ζήτησε συγνώμη μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, λέγοντας πως δεν ήθελε να προσβάλει τη μουσουλμανική κοινότητα, κοροϊδεύοντας τη θρησκεία της, ούτε να διακωμωδήσει τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά να δείξει ότι κρατά αποστάσεις από τις θέσεις του Μπρουγκνάρο.

Ο δήμαρχος της Βενετίας έχει δηλώσει ότι αποστρέφεται τα περί πολιτικής ορθότητας και ζητά ναυτικό μπλόκο προκειμένου να εμποδίζονται οι μετανάστες από τη βόρεια Αφρική να φτάσουν στην Ιταλία.