Σε συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα ήρθαν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών του ΟΠΕΚ+, παρά τις αντίθετες πιέσεις.

Ads

Μπορεί να πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του από το 2020, ωστόσο στην πραγματικότητα θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά.

Αρκετές χώρες μέλη αντλούν ήδη πολύ χαμηλότερα από τις ποσοστώσεις τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα συμμορφώνονται ήδη με τα νέα τους όρια, χωρίς να χρειάζεται να μειώσουν πρακτικά την παραγωγή.

Η συγκεκριμένη απόφαση όμως κινδυνεύει να προκαλέσει άλλο ένα σοκ στην παγκόσμια οικονομία, που ήδη έχει να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.

Ads

Επίσης, η κίνηση του οργανισμού δεν πρόκειται να αρέσει στις ΗΠΑ, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία νωρίτερα αυτό το έτος αναζητώντας υψηλότερη παραγωγή και χαμηλότερες τιμές αντλίας για τους Αμερικανούς, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Η περικοπή των 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα θα μετρηθεί με βάση την ίδια βάση με τις προηγούμενες συμφωνίες του ΟΠΕΚ+, δήλωσε ο Αμίρ Χοσεΐν Ζαμανίνια, κυβερνήτης του ΟΠΕΚ για το Ιράν, σε δημοσιογράφους στη Βιέννη μετά τη συνάντηση. 

Πλέον, ο ΟΠΕΚ+ εμφανίζεται ως ο νέος, ad hoc σύμμαχος της Μόσχας, απορρίπτοντας τις πιέσεις της Ουάγινγκτον να συνδράμει στην σταθεροποίηση των διεθνών ενεργειακών τιμών, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στο γεωπολιτικό μπρα ντε φερ. Μπορεί δηλαδή η συγκεκριμένη κίνηση να αποτελέσει νέο αστάθμητο παράγοντα, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστής της ενεργειακής κρίσης που ήδη κλονίζει την Ευρώπη.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που η ΕΕ βάζει ξανά στο τραπέζι την διεύρυνση του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αφού οι πρεσβευτές της Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για νέες κυρώσεις που θα πλήξουν τη Ρωσία, στις οποίες περιλαμβάνεται ανώτατο όριο στις τιμές πώλησης του ρωσικού πετρελαίου. 

Διαβάστε επίσης: Ρωσία – Σαουδική Αραβία: Η νέα πετρελαϊκή συμμαχία;