Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, η οικονομική ύφεση μπορεί να αποτραπεί στην Ευρώπη αν βρεθούν οι πόροι εκείνοι που θα κάνουν τις αγορές να ηρεμήσουν. Σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Pier Carlo Padoan δήλωσε πως οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ που θα κοινοποιηθούν την προσεχή Δευτέρα θα εμφανίζουν χαμηλότερους και πολύ αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης βασισμένους σε ένα αρνητικό σενάριο που θα αντανακλά την πολύ σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρωζώνη.

Ads

 

Ο Padoan τόνισε πως η ύφεση μπορεί να αποφευχθεί και να υπάρξει επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη εάν η Ευρώπη συγκεντρώσει τους αναγκαίους πόρους για την αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές και οι κυβερνήσεις προχωρήσουν στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.
 
Επίσης εκθείασε τον ρόλο της ΕΚΤ η οποία με τις αγορές ομολόγων και την προσφορά απεριόριστης ρευστότητας στις χρηματαγορές και τις τράπεζες διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο στην αποκατάσταση της σταθερότητας. Επισήμανε, δε, την ανάγκη για ένα Ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο που θα παρέχει χρήματα στις χώρες-μέλη με αντάλλαγμα τη τήρηση μίας σειράς όρων.
 
Πάντως, ο Padoan χαρακτήρισε την πρόσφατη αποτυχία της γερμανικής δημοπρασίας ομολόγων ως επιδείνωση της κρίσης που υποδηλώνει τον φόβο των επενδυτών για όλο το σύστημα συνολικά.