Για «Μεγάλη αβεβαιότητα» όσον αφορά στην ανάκαμψη της ευρωζώνης κάνει λόγο σήμερα ο ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση αυτή θα είναι «αδύναμη» και «αργή» ενώ καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να «ενισχύσουν» τη διακυβέρνηση και το πλαίσιο διαχείρισης των κρίσεων όπως επίσης να εξυγιάνουν το τραπεζικό σύστημα.

Ads

Στην μελέτη του για την Ευρωζώνη, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτιμά πως «η ανάκαμψη έχει δρομολογηθεί» αλλά πως θα είναι μάλλον «ασθενική» και «βραδεία» στο βαθμό που η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων, η οποία είναι «άμεσης προτεραιότητας», θα μπορούσε «να φρενάρει» την ανάπτυξη βραχυχρόνια.

«Η ανάκαμψη παραμένει περικυκλωμένη από μεγάλες αβεβαιότητες» εξήγησε ο διεθνής οργανισμός των πλουσίων χωρών. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ «είναι αποφασιστικής σημασίας να βρει το τραπεζικό σύστημα την καλή του υγεία ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη».

Για τον σκοπό αυτό, «νέες δράσεις για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι αναγκαίες» αλλά θα χρειαστεί, μόλις αυτό καταστεί δυνατό, «να τεθεί τέλος στην υποστήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Ads

Πρόταση δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να είναι έτοιμη να αποσύρει την οικονομική στήριξη που παρέχει σε χώρες όπως η Ελλάδα, σε περίπτωση που τα κριτήρια που προϋποθέτει η διάσωση δεν πληρούνται και αυτή η παράμετρος θα πρέπει να ισχύει σε κάθε οικονομική διευκόλυνση που παρέχει η ΕΕ, αναφέρεται σε έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Απαιτείται ένας αξιόπιστος μηχανισμός διαχείρισης δημοσιονομικών κρίσεων, ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα μόνιμο σύστημα παροχής ρευστότητας που θα υπόκειται σε ένα ιδιαιτέρως αυστηρό καθεστώς προϋποθέσεων, επισημαίνεται στην τακτική μηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ για την ΕΕ. Οταν οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται η οικονομική στήριξη θα αποσύρεται.

Οπως επισημαίνεται στην Εκθεση η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη έχει βελτιωθεί αλλά η ανάκαμψη θα είναι μάλλον υποτονική. Οι χώρες της ευρωζώνης, κατά τον Οργανισμό, θα πρέπει να προσαρμόσουν τα δημοσιονομικά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Στην έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι μόλις κάνει την εμφάνισή του ο υψηλός πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αρχίσει να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στήριξης. Αυτή τη στιγμή, τα επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται στο ιστορικό χαμηλό του 1%, ενώ ο στόχος της για τον πληθωρισμό είναι στο 2%.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα κινηθεί με ρυθμό 1,5% έως 2% στα επόμενα δύο χρόνια.

Συστήνει δε στις εθνικές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους πειθαρχία, τη χρηματοοικονομική τους νομοθεσία και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, λέει ο ΟΟΑΣ, αποτέλεσε «την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της ευρωστίας της ευρωζώνης σε μια περίοδο οικονομικής αδυναμίας».