Η 70στή επέτειος από την απόβαση στη Νορμανδία, φέρνει στην Γαλλία τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, των οποίων οι σχέσεις είναι τεταμμένες εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης και της προσάρτησης της Κριμαίας. Μάλιστα οι δυο Πρόεδροι θα δειπνήσουν ξεχωριστά με τον Γάλλο οικοδεσπότη τους, Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Θα βρεθούν την ίδια ώρα στις εκδηλώσεις μνήμης για την απόβαση όμως δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση. 

Ads

Μόλις χθες, μιλώντας από την Βαρσοβία, ο Αμερικανός Πρόεδρος καταδίκασε την «επιθετικότητα και τις σκοτεινές τακτικές» της Ρωσίας, ενώ ανακοίνωσε πρόγραμμα ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη. Από την πλευρά του, ο Πούτιν δήλωσε στους γαλλικούς σταθμούς TF1 και Europe 1 ότι η πιο επιθετική πολιτική είναι αδιαμφισβήτητα εκείνη των ΗΠΑ.

Το τεταμένο κλίμα αποτυπώνεται και στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro», η οποία αναφερόμενη στην σημερινή συνάντηση κυκλοφορεί με τίτλο: «Ομπάμα-Πούτιν: Ψυχρός πόλεμος στο Παρίσι».

Ο Πούτιν πάντως ερωτηθείς στις συνεντεύξεις του αν θα σφίξει το χέρι του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, που επίσης θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις, είπε ότι δεν προσπαθεί να αποφύγει κανέναν. Δήλωσε επίσης ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο» και πρόσθεσε αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση, ότι ελπίζει να μην οδηγηθεί η κατάσταση σε μια νέα φάση Ψυχρού Πολέμου.

Ads

Παράλληλα, και ο Ρώσος πρέσβης στην Ουκρανία, Μιχαήλ Ζουραμπόφ, ανακοίνωσε ότι θα παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντα Προέδρου.