Η μείωση του αμερικανικού δημόσιου χρέους κατά κατά τρία τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία δεκαετία είναι ο στόχος του φιλόδοξου προγράμματος που περιέγραψε σε σημερινή του παρέμβαση στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ads

 
 
Το πρόγραμμα του προέδρου των ΗΠΑ περιλαμβάνει νέα δημόσια έσοδα, συνολικού ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, μέσω αυξήσεων των φόρων όσων έχουν υψηλότερα εισοδήματα, αλλά και μέσω της κατάργησης πολλών φοροαπαλλαγών.
 
Οι πλουσιότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι πλουσιότεροι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν «ένα δικαιότερο τίμημα», επισήμανε ο Ομπάμα. «Ολοι μας, εφεξής, θα πρέπει να καταβάλουμε ένα δικαιότερο (φορολογικό) τίμημα», ανέφερε.
 
Στις περικοπές των δημοσίων δαπανών συμπεριλαμβάνεται μια σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στον τομέα των αγροτικών επιδοτήσεων, «ήπιες» μεταβολές στα ομοσπονδιακά συνταξιοδοτικά προγράμματα, μια προγραμματισμένη μείωση των δαπανών που αφορούν ειδικά τους μεγάλους οργανισμούς ενυποθήκων δανείων, Fannie Μae και Freddie Mac και, τέλος, η εξοικονόμηση περίπου ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων πολεμικών δαπανών, την ώρα που θα ολοκληρωθεί εντός μιας δεκαετίας η στάθμευση των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.
 
Αντιμέτωπος με τους Ρεπουμλικάνους
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ωστόσο να αντιμετωπίσει την έντονη διαφωνία των Ρεπουμπλικάνων με κάθε πρόταση αύξησης των φόρων, οι οποίοι αναμένεται να απορρίψουν το σχέδιο ως έχει τώρα.

Αυτό καθιστά αρκετά δύσκολη την έγκριση του από το Κογκρέσο καθώς στην Βουλή των Αντιπροσώπων κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι ενώ μόλις δύο μήνες νωρίτερα οι παρατάξεις κατάφεραν να συμφωνήσουν στο σχέδιο για το δανεισμό μόνο την τελευταία στιγμή και όχι χωρίς έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό τους.
 
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ επέκρινε το σχέδιο του προέδρου μιλώντας για «τεράστια αύξηση των φόρων» και «αόρατη εξοικονόμηση χρημάτων» που «δεν είναι συνταγή ούτε για οικονομική ανάπτυξη ή αύξηση των θέσεων εργασίας και ούτε για μείωση του ελλείμματος».

Και ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπένερ τόνισε ότι το σχέδιο Ομπάμα δεν αντιμετωπίζει μακροχρόνια προβλήματα και ότι δεν πρόκειται για σοβαρή συνεισφορά στην ειδική διακομματική επιτροπή που θα κληθεί να παρουσιάσει το Νοέμβριο προτάσεις για τον περιορισμό του.

Ads