Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προέτρεψαν τη Ρωσία και την Τουρκία να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τα τουρκικά F16, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρίας. Ουάσινγκτον και Παρίσι συμφώνησαν να εντείνουν τις αεροπορικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ αλλά και στην ανάγκη να κλείσουν τα σύνορα της Τουρκίας ώστε να αναχαιτιστεί η μετακίνηση τζιχαντιστών προς την Ευρώπη.

Ads

«Προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε πως δεν θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω κλιμάκωση», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο Πρόεδρο, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στην Ουάσινγκτον. «Πρέπει να αποφύγουμε μια κλιμάκωση. Θα ήταν εξαιρετικά επιβλαβής», ανέφερε και ο Φρανσουά Ολάντ.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή για εμάς να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Τούρκοι θα συνομιλήσουν απευθείας για να καταφέρουν να εξακριβώσουν τι συνέβη και να λάβουν τα μέτρα εκείνα με τα οποία θα αποφευχθεί οποιουδήποτε είδους κλιμάκωση», υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία, όπως κάθε χώρα, έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα εδάφη της και τον εναέριο χώρο της». «Αν η Ρωσία επικεντρωνόταν στο Ισλαμικό Κράτος και όχι στη στήριξη του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασαρ αλ Άσαντ τότε οι πιθανότητες για λάθη θα ήταν πολύ λιγότερες. Το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία δεν επικεντρώνεται στο Ισλαμικό Κράτος αλλά στην ενδυνάμωση του Άσαντ», πρόσθεσε. 

Εξάλλου Ουάσινγκτον και Παρίσι συμφώνησαν να εντείνουν τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ κατά του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανακοίνωσε ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επισήμανε ότι ΗΠΑ και Γαλλία συμφώνησαν επιπλέον πως είναι σημαντικό να κλείσουν τα σύνορα της Τουρκίας, προκειμένου να αναχαιτιστεί η μετακίνηση των εξτρεμιστών προς την Ευρώπη.

Επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στη συριακή επικράτεια για να πολεμήσουν τους μαχητές του ΙΚ, ενώ σημείωσε ότι η αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία θα πρέπει να γίνει «όσο το δυνατόν συντομότερα», χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την απομάκρυνσή του από τον προεδρικό θώκο.

Ads