«Ήμασταν και θα είμαστε μία χώρα ΑΑΑ ό,τι και αν λένε οι οίκοι αξιολόγησης για την πιστοληπτική μας ικανότητα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο S&P. Παράλληλα, ο Ομπάμα αναφέρθηκε και στον πόλεμο στο Αφγανιστάν τονίζοντας πως «οι στρατιώτες θα συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά ώστε να διασφαλίσουν ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι καταφύγιο τρομοκρατών, θα συνεχίσουμε και θα επιτύχουμε». Την ίδια στιγμή, στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 3,86%. Στο «κόκκινο» βρέθηκαν σήμερα οι γενικοί δείκτες και σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια.

Ads

Σχετικά με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από «ΑΑΑ» σε «ΑΑ+», ο Ομπάμα υποστήριξε πως οφείλεται στο πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον στη διακομματική διαβούλευση για χρέος-έλλειμμα. «Αμφισβητήθηκε η ικανότητα του πολιτικού συστήματος να αντιδράσει ορθά», σημείωσε.

«Ήμασταν και είμαστε χώρα ΑΑΑ», δήλωσε και τόνισε πως σύμφωνα με την εκτίμηση πολλών παραγόντων της διεθνούς οικονομίας, διατηρούν στο ΑΑΑ την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητά τους.

Οι δηλώσεις Geithner για τις οικονομικές εξελίξεις

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Timothy Geithner, μιλώντας στο οικονομικού περιεχομένου αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC δήλωσε επίσης, ότι «η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας επιβραδύνεται». Προσέθεσε επίσης ότι «υπάρχει το περιθώριο της παρέμβασης, εκ μέρους κυβερνήσεων και Κεντρικών τραπεζών, ώστε να καμφθούν οι πιέσεις που παρατηρούνται διεθνώς στο οικονομικό πεδίο».
Ακόμη, ο Geithner ανακοίνωσε την Κυριακή, ότι θα παραμείνει επικεφαλής στο υπουργείο των Οικονομικών στην Ουάσινγκτον.

Επιπλέον επισήμανε ότι η υποβάθμισή της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από θα πρέπει να δώσει κίνητρο στο Κογκρέσο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημόσιου ελλείμματος «το οποίο δεν θα συρρικνωθεί μόνον μέσω της περικοπής δημοσίων δαπανών». «Πάντως εμείς οι Αμερικανοί δεν χρειαζόμαστε έναν οίκο αξιολόγησης να μας καθοδηγήσει» πάνω στα ζητήματα αυτά, πρόσθεσε. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα παρουσιάσει δημόσια τις προτάσεις του, για τον περιορισμό των διαφόρων κατηγοριών ελλειμμάτων στον αμερικανικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι μέρος της συμφωνίας στο Κογκρέσο για το χρέος και το έλλειμμα του δημοσίου, που εγκρίθηκε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, προβλέπει ότι μια κοινοβουλευτική Επιτροπή θα παρουσιάσει κι αυτή τις προτάσεις της στα πεδία αυτά έως τα τέλη του Νοεμβρίου. Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως οι πλουσιότεροι Αμερικανοί πρέπει να πληρώσουν υψηλότερους φόρους, την ώρα που οι προσαρμογές που θα γίνουν στα δημοφιλή κοινωφελή προγράμματα θα πρέπει να είναι «μετριοπαθείς».

Αναφερόμενος στο θάνατο 30 αμερικανών στρατιωτών από τη συντριβή ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν υποστήριξε πως αυτό το γεγονός «δεν θα αποθαρρύνει τον αμερικανικό στρατό από την αποστολή που έχει αναλάβει στη χώρα αυτή». «Ξέρω ότι οι στρατιώτες μας θα συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά ώστε να διασφαλίσουν ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι καταφύγιο τρομοκρατών. Θα συνεχίσουμε και θα επιτύχουμε», τόνισε στο διάγγελμά του και χαρακτήρισε το θάνατο των 30 στρατιωτών «οδυνηρή υπενθύμιση» των κινδύνων που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση οι στρατιώτες.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τίμοθι Γκάιτνερ μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ‘CNBC’ δήλωσε πως «η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας επιβραδύνεται» και επισήμανε ότι «υπάρχει το περιθώριο της παρέμβασης, εκ μέρους κυβερνήσεων και Κεντρικών τραπεζών, ώστε να καμφθούν οι πιέσεις που παρατηρούνται διεθνώς» στο οικονομικό πεδίο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, υπεραμύνθηκε σήμερα με δηλώσεις του της απόφασης της ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, με συνέντευξη στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Παρατηρήσαμε ότι οι αποφάσεις μας στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχαν το προτιθέμενο αποτέλεσμα, στην ευρωζώνη», τόνισε. «Αυτός είναι, λοιπόν, ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε, μεταγενέστερα, να παρεκκλίνουμε απ τους κανόνες της νομισματικής πολιτικής μας», σημείωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Δεν έπεισε ο Μπ. Ομπάμα

Η προσπάθεια του Μπ. Ομπάμα να αποτάξει το κακό που έσπειρε η S&P μάλλον όμως δεν απέδωσε, αφού εκτοξεύτηκε η μεταβλητότητα της αγοράς. Συγκεκριμένα, περισσότερες από 600 μονάδες ήταν το τίμημα που πλήρωσε ο Dow Jones για την υποβάθμιση των ΗΠΑ, κλείνοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 11.000 μονάδων. Η χειρότερη συνεδρίαση από την 1η/12/2008.