Ως την πιο σημαντική για την αντιτρομοκρατική πολιτική των ΗΠΑ χαρακτήρισαν οι New York Times την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Ουάσιγκτον. Ο Ομπάμα τάχθηκε κατά της επ’ αόριστον συνέχισης του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», που άρχισε μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, αν και θεωρεί απαραίτητη την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ads

 
«Η συστηματική μας προσπάθεια να εξουδετερώσουμε τρομοκρατικές οργανώσεις πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά αυτός ο  πόλεμος, όπως όλοι οι πόλεμοι, πρέπει να λήξει. Αυτό μας συμβουλεύει η ιστορία. Αυτό επιτάσσει η δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.
 
Απειλή… υπάρχει
 
«Ας μην γελιόμαστε. Το έθνος μας εξακολουθεί να απειλείται από τρομοκράτες. Από τη Βεγγάζη μέχρι τη Βοστόνη, μας υπενθύμισαν με τραγικό τρόπο αυτή την αλήθεια», δήλωσε προσθέτοντας όμως ότι Αλ Κάιντα «βρίσκεται καθ’οδόν προς την ήττα». Συνεπώς, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι «δεν θα υπογράψω νόμους που έχουν σχεδιαστεί για να διευρύνουν αυτή την εντολή».
 
Τόνισε, δε, ότι ο νόμος για την εξουσιοδότηση χρήσης στρατιωτικής ισχύος που ψηφίστηκε το 2001 μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους πρέπει να αντικατασταθεί.
 
«Αν δεν ασκήσουμε πειθαρχία στη σκέψη, στον τρόπο που ορίζουμε έννοιες, στις πράξεις μας, μπορεί να παρασυρθούμε και σε άλλους πολέμους που δεν θέλουμε να πολεμήσουμε, ή να συνεχίσουμε να παραχωρούμε στους προέδρους απεριόριστες εξουσίες που είναι πιο κατάλληλες για παραδοσιακές ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ εθνών-κρατών», είπε.
 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος διευκρίνισε ότι οι κίνδυνοι για τις ΗΠΑ είναι πλέον τρεις: Τα αποδυναμωμένα παρακλάδια της Αλ Κάιντα. Οι απειλές εναντίον διπλωματικών αποστολών και επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Οι εγχώριοι εξτρεμιστές.
 
«Αυτό είναι το μέλλον της τρομοκρατίας. Καθώς διαμορφώνουμε την απάντησή μας, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κλίμακα της απειλής μοιάζει πολύ το είδος των επιθέσεων που αντιμετωπίζαμε πριν την 11η Σεπτεμβρίου», σχολίασε.
 
Κατασκοπεία… με μέτρο
 
«Αν και αυτός ο πόλεμος, όπως όλοι οι πόλεμοι, πρέπει να λήξει», ο αμερικανός πρόεδρος  υπεραμύνθηκε των αντιτρομοκρατικών πολιτικών των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και οι επιχειρήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
 
Για τις τελευταίες, ο Ομπάμα είπε ότι θα συνεχιστούν αλλά μέσα σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο και όχι ανεξέλεγκτα. Επεξηγηματικά: «Τα πρόσωπα που θα αποτελούν στόχο αυτών των επιδρομών θα πρέπει να συνιστούν συνεχή και άμεση απειλή κατά των Αμερικανών και οι επιχειρήσεις θα πραγματοποιούνται μόνον εάν δεν είναι εφικτή η σύλληψη του υπόπτου».
 
«Οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιούν τέτοια πλήγματα, εάν έχουμε τη δυνατότητα να συλλάβουμε τους τρομοκράτες, προτεραιότητά μας είναι πάντοτε η σύλληψη, η ανάκριση και η προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε. «Πριν από την πραγματοποίηση μίας επιχείρησης, πρέπει να υπάρχει η σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι κανείς άμαχος πολίτης δεν θα σκοτωθεί ή τραυματισθεί», πρόσθεσε σχολιάζοντας ότι ο πέλεκυς της ιστορίας θα πέσει βαρύς πάνω σε όποιον δεν καταφέρει να πατάξει την τρομοκρατία ή στην προσπάθειά του δεν υπολογίσει τις παράπλευρες απώλειες.
 
Θα το κλείσω το… Γκουαντάναμο
 
O Μπαράκ Ομπάμα δεν άφησε άθικτο το θέμα των φυλακών του Γκουαντάναμο όπου 103 από τους 106 κρατούμενους βρίσκονται σε απεργία πείνας.
 
Επανέλαβε την δέσμευσή του ότι θα κλείσει το κέντρο κράτησης υποστηρίζοντας όμως ότι δεν το κατάφερε μέχρι σήμερα γιατί υπήρχε αντίσταση από το Κογκρέσο του οποίου την αρωγή σε αυτό το θέμα ζήτησε εκ νέου.
 
«Δεδομένης της αμείλικτης καταδίωξης της ηγεσίας της Αλ Κάιντα από την κυβέρνησή μου, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, πέρα από την πολιτική, να μην μας επιτρέπει το Κογκρέσο να κλείσουμε ένα κέντρο κράτησης που δεν θα έπρεπε να έχει ανοίξει ποτέ», σχολίασε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
 
Σύμφωνα με νόμο του Δεκεμβρίου 2010, απαγορεύεται κάθε μεταφορά κρατουμένου από το Γκουαντάναμο στο αμερικανικό έδαφος, ενώ παράλληλα η επιστροφή στη χώρα καταγωγής υπόκειται σε αυστηρούς όρους, όπως η ικανότητα των αρχών να ελέγξουν τις δραστηριότητες των πρώην κρατουμένων και η παρεμπόδιση εμπλοκής τους σε εξτρεμιστικές δραστηριότητες.
 
Red Alert για μια «Code Pink»
 
imageΑπό την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα δεν έλειψαν τα απρόοπτα καθώς η συνιδρυτής της οργάνωσης «Code Pink», Μήδεια Μπέντζαμιν, τον διέκοψε επανειλημμένα. Η «Code Pink» είναι μια αντιπολεμική οργάνωση που πιέζει τον Αμερικανό Πρόεδρο να κλείσει το Γκουαντάναμο και να αλλάξει εξωτερική πολιτική.
 
Όταν τον διέκοπτε η Μπέντζαμιν ο Ομπάμα της έλεγε να τον αφήσει να ολοκληρώσει και θα καλύψει όλες τις απορίες της. Όμως καθώς εκείνη επέμενε φωνάζοντας για την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων της φυλακής, η ασφάλεια του Προέδρου την απομάκρυνε.
 
Παρόλα αυτά, εκείνος αναγνώρισε ότι η Μπέντζαμιν δεν έχει άδικο και ότι δεν είναι καθόλου κατακριτέο να υποστηρίζει κανείς με πάθος τις απόψεις του.