Παρότι χαιρέτισε την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε πως αν αποτύχει η διπλωματία η Ουάσιγκτον παραμένει έτοιμη να δράσει. Τη συμφωνία χαιρέτισε νωρίτερα η Ε.Ε, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γαλλία, ενώ ο Γ.Γ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εμφανίστηκε περισσότερο επιφυλακτικός. Το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό πως τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου η Συρία να ενταχθεί στη συνθήκη για τα χημικά όπλα και πως η χώρα θα υπόκειται στη συνθήκη από τις 14 Οκτωβρίου.

Ads

«Η Συνθήκη θα αρχίσει να ισχύει για τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία την 30ή ημέρα μετά την ημερομηνία κατάθεσης αυτού του νομικού εγγράφου εισόδου, δηλαδή στις 14 Οκτωβρίου 2013», αναφέρεται σε ανακοίση του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα, εν μέσω ερωτημάτων για τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί η συμφωνία, εάν η Συρία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ο κ. Ομπάμα σημείωσε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν μαζί με τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Πολλή δουλειά μένει ακόμη να γίνει, είπε χαρακτηριστικά.

Και αν η διπλωματία αποτύχει για τη Συρία, «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να δράσουν», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ads

Χαιρετίζουν τη συμφωνία Ε.Ε, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, χαιρέτισε τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου και προσέφερε τη βοήθεια της ΕΕ για τη διεξαγωγή των επιθεωρήσεων. «Χαίρομαι για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσική Ομοσπονδία προκειμένου να διασφαλιστεί η γρήγορη και εξασφαλισμένη καταστροφή των συριακών χημικών όπλων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να στείλει ειδικούς προκειμένου να “βοηθήσουν στην ασφάλιση των εγκαταστάσεων και στο να καταστραφούν ορισμένοι χημικοί παράγοντες».

Η Γαλλία χαιρέτισε τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα σημαντικό βήμα προόδου» και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ θα συζητήσουν στο Παρίσι τις λεπτομέρειες που αφορούν στην εφαρμογή της. «Η συμφωνία επί του σχεδίου που επιτεύχθηκε στη Γενεύη για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου», ανέφερε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς σε ανακοίνωσή του λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Ο Φαμπιούς, ο οποίος είχε συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του λίγο πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας, πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα αποσαφηνίσει τη θέση της με βάση το πόρισμα της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό τον περασμένο μήνα.

Την αμερικανο-ρωσική συμφωνία  χαιρέτισε και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και δήλωσε ότι τώρα θα ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς το έργο της εφαρμογής του σχεδίου. «Μίλησα με τον υπουργό (Τζον Κέρι)», έγραψε ο Χέιγκ στο Twitter. «Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο. Τώρα θα ξεκινήσει επειγόντως το έργο της εφαρμογής της.»

Τη συμφωνία χαιρέτισε και το Βερολίνο. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε δήλωσε ότι οι πιθανότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση αυξήθηκαν σημαντικά ύστερα από τη συμφωνία. «Αν τα λόγια ακολουθήσουν οι πράξεις, οι πιθανότητες για μία πολιτική λύση θα έχουν αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γερμανός υπουργός. «Μία ειρήνη διαρκείας…μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσω μία πολιτικής συμφωνίας και όχι μίας στρατιωτικής λύσης», πρόσθεσε.

Γ.Γ ΟΗΕ: Η συμφωνία να σταθεί ευκαιρία να σταματήσουν τα δεινά

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν χαιρέτισε μεν τη συμφωνία, αλλά τόνισε ότι αυτή θα έπρεπε να σταθεί ευκαιρία για να σταματήσουν τα «φρικτά δεινά» που υφίστανται οι Σύροι, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του.

Ο Μπαν Κι-μουν δεσμεύτηκε ότι ο ΟΗΕ θα στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας, είπε η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Βανίνα Μαεστράτσι. Ο γγ του ΟΗΕ είχε δηλώσει πριν από την επίτευξη της συμφωνίας ότι τον Οκτώβριο θα διεξαχθεί ειρηνευτική διάσκεψη, αν συμφωνήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ είχε εκφράσει επιφυλάξεις ότι ο πρόεδρος Άσαντ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του σε όποιο σχέδιο ελέγχου του χημικού του οπλοστασίου.

Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον «πρόσχημα» να επιτεθούν στη Συρία

Στην πρώτη αντίδραση του Ιράν για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν εκτίμησε πως «με τη νέα κατάσταση, κάθε πρόσχημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες χώρες προκειμένου να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας έχει στην πραγματικότητα αφαιρεθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιον, «μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη και για επιτυχία του μετώπου της αντίστασης» (απέναντι στο Ισραήλ) αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ευνόησαν μια διπλωματική επίλυση. Το «μέτωπο» αυτό αποτελείται από το Ιράν, τη Συρία, τη λιβανική Χεζμπολάχ και την παλαιστινιακή Χαμάς.