Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόμενος στους Αμερικανούς πολίτες ζήτησε να μην ψάχνουν για μια απλή εξήγηση για το μακελειό της Αριζόνα και είπε πως η χώρα θα συμπαρασταθεί τόσο στα θύματα της επίθεσης, όσο και στους πενθούντες συγγενείς τών νεκρών.

Ads

«Συμβαίνουν άσχημα πράγματα, αλλά θα πρέπει να αποφύγουμε τις εύκολες εξηγήσεις» είπε ο Ομπάμα στην τελετή της κηδείας των θυμάτων. Συνέχισε δε λέγοντας οτι «η αλήθεια είναι πως κανένας από εμάς δέν γνωρίζει τι ήταν ακριβώς αυτό που προκάλεσε αυτή την φρικτή επίθεση. Κανένας από εμάς δέν ξέρει με σιγουριά τι θα μπορούσε να σταματήσει αυτούς τους πυροβολισμούς πριν να συμβουν, η ποιές σκέψεις ενέδρευαν στο υποσυνείδητο του μυαλού ενός βίαιου ανθρώπου».

O Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τίμησε τα 6 θύματα της επίθεσης του Σαββάτου στην Αριζόνα, λέγοντας στο ακροατήριο του ότι αποτελούσαν «ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η Αμερική». Σε ομιλία του ενώπιον χιλιάδων που συμμετείχαν σε επιμνημόσυνη τελετή στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ο κ. Ομπάμα επικεντρώθηκε κυρίως στα 6 θύματα της επίθεσης, συμπεριλαμβανομένου και ενός εννιάχρονου κοριτσιού.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι «η καρδιά μας έχει ραγίσει από τον ξαφνικό θάνατο τους» και την ίδια στιγμή αναφέρθηκε στα 13 άτομα που επέζησαν της επίθεσης και τους άνδρες και τις γυναίκες που σταμάτησαν το δράστη και έσωσαν τους τραυματίες, χαρακτηρίζοντας τους ήρωες. Ο κ. Ομπάμα ζήτησε απ’ τους αμερικανούς να μην χρησιμοποιήσουν την τραγωδία αυτή για να «επιτεθούν ο ένας εναντίον του άλλου», αλλά για να «ακούσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο».

Ads

Νωρίτερα, ο κ. Ομπάμα είχε επισκεφτεί την βουλευτή Γκίφορντς στο νοσοκομείο και μίλησε με τον σύζυγο της, αστροναύτη Μαρκ Κέλλυ. Κατά την ομιλία του ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η κ. Γκίφορντς άνοιξε τα μάτια της για πρώτη φορά στο νοσοκομείο, αμέσως μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα και της συζύγου του Μισέλ.

Επίσης, η Βουλή των Αντιπροσώπων τίμησε την τραυματισμένη βουλευτή και τα άλλα θύματα της επίθεσης. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέινερ, υπέβαλε ψήφισμα που καταδικάζει την επίθεση, τιμά τους νεκρούς και εκφράζει ελπίδες για την ανάκαμψη της βουλευτή Γκίφορντς και των άλλων 13 τραυματιών.

Χθες, η Σάρα Πέιλιν η οποία κατηγορείται για υποκίνηση βίας λόγω της ρητορικής της, χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον της «ανεύθυνες».