Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεν σκοπεύει προς το παρόν να κάνει σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική του για το Αφγανιστάν, σύμφωνα με επιστολή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο.

Ads

Ο Ομπάμα επιβεβαιώνει ότι προτίθεται να τηρήσει την ήδη αναθεωρημένη πολιτική του, που ωστόσο είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής στους πολιτικούς και την κοινή γνώμη, στο πλαίσιο της τακτικής αναφοράς του προς το Κογκρέσο, που απαιτείται ώστε να εγκριθεί η χρηματοδότηση του πολέμου.

“Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική που περιγράφηκε τον Δεκέμβριο και δεν πιστεύουμε ότι χρειάζονται περαιτέρω ρυθμίσεις αυτή τη στιγμή”, αναφέρεται στην επιστολή που φέρει ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου και απευθύνεται στους επικεφαλής της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ως τη μοναδική πρόσφατη αλλαγή αναφέρει το διορισμό του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, στον οποίο αποδίδεται η μεταστροφή του πολέμου στο Ιράκ, ως διοικητή των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Ads

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ομπάμα ενέκρινε την αποστολή επιπλέον 30.000 Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι οι στρατιώτες θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2011. Η νέα πολιτική περιλαμβάνει και την εντατικοποίηση της εκπαίδευσης των αφγανικών δυνάμεων ώστε να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας τους.