«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πονούν», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα την Πέμπτη κατά τη διάρκεια τελετής στο Πεντάγωνο για τη 12η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Ads

«Προσευχόμαστε για όλους αυτούς που χάθηκαν, σχεδόν 3.000 αθώες ψυχές», ανέφερε και πρόσθεσε: «οι καρδιές μας εξακολουθούν να πονούν για το μέλλον που τους έκλεψαν, από τους γονείς που θα γνώριζαν την ευτυχία να γίνουν παππούδες, από τους πατέρες και τις μητέρες που θα γνώριζαν την χαρά να δουν τα παιδιά τους να παίρνουν πτυχίο, τους γιους και τις κόρες που θα μεγάλωναν, που θα παντρεύονταν ίσως, θα αποκτούσαν παιδιά».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε  τους Αμερικανούς «να βρουν την δύναμη να αντιμετωπίσουν τις απειλές που εξακολουθούν να υπάρχουν, ακόμη κι αν είναι ίσως διαφορετικές απ’ ό,τι ήταν πριν από 12 χρόνια». «Οσο κάποιοι θα θέλουν να επιτεθούν στους συμπολίτες μας, εμείς θα παραμένουμε σε επαγρύπνηση και θα υπερασπιζόμαστε την χώρα μας», τόνισε.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Συρίας και την απόφασή του να αναβάλει τη στρατιωτική επέμβαση ώστε να εξεταστεί πιθανή λύση μέσω του «ρωσικού σχεδίου». «Είναι φρόνιμο να ξέρουμε ότι αν και η χρήση ισχύος είναι μερικές φορές απαραίτητη, η χρήση ισχύος από μόνη της δεν μπορεί να οικοδομήσει τον κόσμο τον οποίο προσδοκούμε», δήλωσε.
 
Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ μαζί με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τις συζύγους τους τήρησαν ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων στους κήπους του Λευκού Οίκου στις 08:46 -τοπική ώρα-, την ώρα δηλαδή κατά την οποία το πρώτο αεροσκάφος έπεσε πάνω στον έναν από τους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (WTC) στην Νέα Υόρκη. Στο “Σημείο Μηδέν” πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, συγκέντρωση από τους συγγενείς των θυμάτων.

Ads