Ένας από τους δέκα συλληφθέντες που κατηγορούνται στις ΗΠΑ για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, φέρεται να ομολόγησε ότι εργαζόταν για την ρωσική υπηρεσία εξωτερικών πληροφορίων (SVR), σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλούνται σήμερα τα ΜΜΕ.

Ads

Ο κατηγορούμενος για την υπόθεση Juan Lazaro εμφανίζεται να έχει παραδεχθεί την ενοχή του, σε επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ προς τον δικαστή Ronald Ellis προκειμένου να πειστεί ο δικαστής για παράταση της κράτηση του υπόπτου.

Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, ο Lazaro παραδέχτηκε «σε μακρά συνομιλία μετά τη σύλληψή του» ότι εργαζόταν για την «Υπηρεσία», όπως ονομάζεται στα έγγραφα η SVR που διαδέχτηκε τη σοβιετική KGB. Ο καθηγητής Κολεγίου υποστήριξε ότι η σύζυγός του και επίσης συλληφθείσα δημοσιογράφος της El Diario Vicky Pelaez,, είχε παραδώσει πληροφορίες στην SVR και ότι οι λογαριασμοί του σπιτιού στο οποίο διέμεναν, στο Γιόνκερς της Νέας Υόρκης, πληρώνονταν από τους Ρώσους ανωτέρους τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο 11ος κατηγορούμενος για την υπόθεση αγνοείται πλέον, αφού εξαφανίστηκε από την Κύπρο. Οι αρχές εκτιμούν ότι ο ύποπτος διέφυγε στα κατεχόμενα εδάφη της Μεγαλονήσου.

Ads