Ομάδα διεθνών ειδικών όρισε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, για να ερευνήσει την δολοφονική επίθεση του Ισραηλινού στρατού στο «Στόλο της Ελευθερίας», τον διεθνή στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα.

Ads

Η ομάδα των ερευνητών απαρτίζεται από τους Σερ Ντέσμοντ ντε Σίλβα (Βρετανία), Καρλ Χάντσον-Φίλιπς (Τρινιντάντ και Τομπάγκο) και Μέρι Σάνθι Ντέριαμ (Μαλαισία).

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποφάσισε τον περασμένο μήνα τη σύσταση ομάδας για τη διεξαγωγή έρευνας για το αιματηρό ρεσάλτο των Ισραηλινών, κατά τη διάρκεια του οποίου δολοφονήθηκαν 9 τούρκοι ακτιβιστές.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ φέρεται, σύμφωνα με την ισραηλινή κρατική τηλεόραση, να έχει αποφασίσει να επιστρέψει στην Τουρκία, τς τρία πλοία, τα οποία είχε κατάσχει στις 31η Μαΐου έπειτα από την επίθεση. Το πλοίο «Mavi Marmara», η ναυαρχίδα του διεθνούς στολίσκου, βρίσκεται αυτή τη στιγμή αγκυροβολημένο στο ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα και τα άλλα δύο τουρκικά πλοία βρίσκονται στο λιμάνι του Ασντόντ.

Ads

Σημειώνεται πως όταν ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.

Μήνυση Ισπανών κατά του Ισραήλ

Δύο Ισπανοί δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο διεθνή στολίσκο έκαναν μήνυση κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Μανουέλ Ταπιάλ και η Λάουρα Αράου, δύο από τους τρεις Ισπανούς που συμμετείχαν στην αποστολή με το διεθνή στολίσκο, κατέθεσαν μήνυση στο Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά έξι μελών του υπουργικού του συμβουλίου και κατά ενός ανώτερου αξιωματικού του ισραηλινού στρατού.