Η ομάδα των ΗΠΑ στην κολύμβηση συνεχίζει να κατακτά μετάλλια και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, κάτι που οφείλεται ως ένα βαθμό και στην επιστήμη.

Ads

Αρκετοί από τους αθλητές και της αθλήτριες της ομάδας των ΗΠΑ έχουν βελτιώσει δραματικά τους χρόνους τους τα τελευταία χρόνια, με σημαντικό ρόλο να διαδραματίζει σε αυτό ο Ken Ono, ένας μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στο Charlottesville.

Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το επιστημονικό περιοδικό Nature, δουλεύοντας επί χρόνια με φοιτητές που ανήκουν στην ομάδα κολύμβησης του πανεπιστημίου, ο Ono έχει αναπτύξει τεχνικές για την παρακολούθηση λεπτομερώς των κινήσεων του σώματος στην πισίνα. Αυτός και ο συνεργάτης του, Jerry Lu, ο οποίος εργάζεται στο Εργαστήριο Αθλητισμού στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στο Κέιμπριτζ, δημιουργούν στη συνέχεια τρισδιάστατα μοντέλα των αθλητών και προτείνουν μικρές αλλαγές που μπορούν να εξοικονομήσουν πολύτιμα κλάσματα δευτερολέπτου.

Μιλώντας στο Nature, ο Ken Ono, εξηγεί πως βοηθούν τους αθλητές να κολυμπήσουν πιο αποτελεσματικά κάνοντας προπόνηση ακριβείας και χρησιμοποιώντας τεχνολογία η οποία τοποθετείται πάνω τους, έτσι ώστε να βελτιστοποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο η απόδοσή τους. Μέσω της επιστήμης, προσπαθούν ουσιαστικά να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία που προκύπτει έτσι ώστε να γίνουν οι αθλητές και οι αθλήτριες καλύτεροι/ες.

Ads

Πώς όμως ξεκίνησε όλο αυτό και η ενασχόληση των δύο ανδρών με την απόδοση των αθλητών; «Όταν αρχίσαμε, επρόκειτο ουσιαστικά για ένα πείραμα διάρκειας ενός εξαμήνου που αφορούσε κολυμβητές στο Κολλέγιο. Αλλά καθώς κάποιοι από αυτούς τους αθλητές μετατράπηκαν σε ταλέντα εθνικού και διεθνούς επιπέδου, άρχισαν να το παρατηρούν προπονητές πολύ υψηλού επιπέδου – συμπεριλαμβανομένου του προπονητικού επιτελείου της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ» λέει ο ίδιος στο Nature και συνεχίζει:

Ζούμε σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή που πρέπει να σκεφτούμε πού θα βρισκόμαστε σε δέκα χρόνια, αντί να κάνουμε μικρές, σταδιακές αλλαγές. Τόσα πολλά αθλήματα έχουν ήδη βιώσει αυτή τη μετάβαση. Απλώς τώρα τυχαίνει να είναι η στιγμή της κολύμβησης. Στην κολύμβηση υπάρχουν σημαντικά τεχνικά εμπόδια. Όταν ένας αθλητής κολυμπάει σε μια πισίνα, το νερό μπαίνει στη μέση. Οι ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να λειτουργούν στο νερό».

Όταν ο Ono ρωτήθηκε για το εάν το γεγονός ότι δουλεύει με αθλητές έχει διαφοροποιήσει τη δουλειά του ως ακαδημαϊκού, ο ίδιος απάντησε «ναι, αλλα με απροσδόκητο τρόπο»

«Αν έμαθα ένα πράγμα, ακόμη και από τις τελευταίες ημέρες, είναι ότι υπάρχει δίψα για νέες εφαρμογές των μαθηματικών και της επιστήμης πέρα από αυτό που οι άνθρωποι παραδοσιακά θεωρούν μαθηματικά. Έτσι, δίνει σε μένα και στην κοινότητά μου των μαθηματικών σε όλο τον κόσμο μια νέα πλατφόρμα. Όσο κι αν θέλουμε να μιλάμε για το πρόγραμμα Langlands ή για την υπόθεση Riemann, κατά κάποιον τρόπο, όλοι μελετάμε κατανομές πιθανοτήτων ή μαθηματικά φαινόμενα, αλλά απλώς σε διαφορετικά πλαίσια. Μου αρέσει αυτό».