Σπίτι στα προάστια της συνοριακής τουρκικής πόλης Σουρούτς έπληξε σήμερα ένας όλμος που εκτοξεύθηκε από την συριακή πόλη Κομπάνι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άτομα. Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος έχει αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων κοντά στη συριακή πόλη, δεν ανταπέδωσε αμέσως τα πυρά, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ads

Από τη Δευτέρα πολλοί όλμοι έχουν πλήξει την τουρκική επικράτεια με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τραυματιστούν καθώς στην Κομπανί συνεχίζουν να μαίνονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και Κούρδους μαχητές.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει λάβει το πράσινο φως από την Βουλή για στρατιωτικές κινήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δράσει. Βέβαια, έχει προειδοποιήσει τους τζιχαντιστές να μην πειράξουν “ούτε τρίχα” από τους στρατιώτες που φυλάσσουν τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ – βρίσκεται σε συριακό έδαφος αλλά ανήκει στην Τουρκία. 

Η απάντηση, πάντως, της Τουρκίας στην συγκεκριμένη περίπτωση αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας καθώς οι Κούρδοι που μάχονται το ΙΚ είναι στριμωγμένοι μέσα στην Κομπανί. Εάν οι ισλαμιστές εξτρεμιστές καταλάβουν την πόλη τότε θα φτάσουν στα σύνορα της Τουρκίας. 

Ads

Από την πλευρά του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ αναχαίτησε σήμερα μια επίθεση των σουνιτών ανταρτών με απώλειες να καταγράφονται και από τις δυο πλευρές. Η οργάνωση έχει εμπλακεί και στον συριακό εμφύλιο στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ πολεμώντας τους τζιχαντιστές αντάρτες και το Μέτωπο αλ Νούσρα που είναι το επίσημο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Συρία.