Στις 15 Μαρτίου διεξάγονται οι ολλανδικές βουλευτικές εκλογές. Το Εργατικό Κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ απειλείται με πανωλεθρία και ο πρόεδρος του Eurogroup βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αν και χαίρει εκτίμησης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ορισμένων αξιωματούχων της ΕΕ, στη χώρα του, όπως γράφει η Deutsche Welle, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Μια ήττα στο εσωτερικό της χώρας θα μπορούσε να του κοστίσει και τη θέση του στις Βρυξέλλες.
Το Εργατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει, απειλείται στις 15 Μαρτίου με τη χειρότερη ήττα στην ιστορία του. Στις εκλογές του 2012 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 25% καταλαμβάνοντας τις 38 από τις 150 έδρες στην Άνω Βουλή και συνεργάστηκε με το συντηρητικό κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης. Σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, το Εργατικό Κόμμα βρίσκεται μόλις στο 8%. Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν τότε θα καταλάβει 13 έδρες.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του Eurogroup το 2013. Η τοποθέτησή του σε αυτή τη θέση αντιμετωπίστηκε από πολλούς με επιφύλαξη. Η εμπειρία του ήταν μικρή και το φορτίο βαρύ. Είχε διαδεχθεί άλλωστε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπεται ρητώς πως ο πρόεδρος του Eurogroup εκλέγεται για 2,5 χρόνια. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει πάντως δηλώσει πως θα ήθελε να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα τόσο ως υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας όσο και ως πρόεδρος του Eurogroup.
Ωστόσο εάν χάσει τη θέση του στο ολλανδικό υπ. Οικονομικών μετά τις επερχόμενες εκλογές στην Ολλανδία, θα είναι δύσκολο να συνεχίσει να διατελεί και πρόεδρος του Eurogroup. Μέχρι να ορκιστεί βέβαια η νέα ολλανδική κυβέρνηση, θα μπορούσε χωρίς πρόβλημα να ασκεί τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του Eurogroup και να προΐσταται της επόμενης συνάντησης στις αρχές Απριλίου στη Μάλτα.
«Την ευρωπαϊκή θητεία του ωστόσο μέχρι το 2018 θα μπορούσε να την ολοκληρώσει μόνο εάν συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών. Αλλά ακόμα όμως και εάν συμφωνούσαν, πώς θα ήταν στην Ολλανδία εάν ένας πρώην υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να δώσει οδηγίες σε έναν διάδοχο του; Πόσο μάλλον εάν αυτός είναι από το χώρο των ακροδεξιών του Γκερτ Βίλντερς. Ένα πράγμα είναι πάντως βέβαιο: η Ευρωζώνη δεν χρειάζεται και νέες εντάσεις», καταλήγει η Deutsche Welle.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >