Έτοιμη να στείλει 18 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, δηλώνει η κυβέρνηση της Ολλανδίας.

Ads

«Σήμερα ενημέρωσα τον πρόεδρο Ζελένσκι για την απόφαση της κυβέρνησής μας να προετοιμάσει 18 μαχητικά αεροσκάφη F-16 για παράδοση στην Ουκρανία», σημειώνει ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι για να προχωρήσει αυτή η παράδοση θα πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια: το ολλανδικό ΥΠΕΞ θα πρέπει να εγκρίνει σχετική άδεια εξαγωγής και οι Ουκρανοί θα πρέπει, από την πλευρά τους, να είναι έτοιμοι (σε επίπεδο υποδομών και κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού) να παραλάβουν αυτά τα αεροσκάφη.

Ο ίδιος ο Ρούτε, πάντως, δεν έχει δώσει προς το παρόν κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Ads

«Μίλησα με τον Μαρκ Ρούτε για να ευχαριστήσω την ολλανδική κυβέρνηση για την απόφασή της να ξεκινήσει την προετοιμασία για την παράδοση 18 αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία», σημειώνει, σε δική του ανάρτηση στο δίκτυο X, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει στείλει, ήδη από τον περασμένο μήνα, F-16 σε εγκαταστάσεις εκπαίδευσης για Ουκρανούς πιλότους στη Ρουμανία.

Η Ολλανδία, μαζί με την Δανία, έχουν τους τελευταίους μήνες ηγηθεί των διεθνών προσπαθειών να εκπαιδευτούν Ουκρανοί πιλότοι στον χειρισμό F-16 και τελικώς να παραδοθούν στην χώρα τα μαχητικά αυτού του τύπου για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την υπεροχή της Ρωσίας σε αυτό τον τομέα.

Η Νορβηγία και το Βέλγιο έχουν, επίσης, ανακοινώσει ότι πρόκειται να στείλουν F-16 στην Ουκρανία.

*Με πληροφορίες από Reuters