Η κρίση κρατικού χρέους πλήττει τον σκληρό πυρήνα των χωρών της Ευρωζώνης, προειδοποίησε την Δευτέρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «ψευδαισθήσεις» γι΄αυτό. Επισήμανε ακόμα ότι η οικονομική στασιμότητα αναμένεται να δυσχεραίνει τις δημοσιονομικές επιδόσεις των ευρωπαϊκών κρατών.

Ads

Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της ΕΕ για την ενιαία αγορά θα αυξήσει το συνολικό ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά περισσότερο από 3% έως το 2020, εκτίμησε και κάλεσε τα κράτη να προωθήσουν άμεσα τα μέτρα που ενισχύουν την ανάπτυξη και τονώνουν την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και καταναλωτών.

«Η εφαρμογή μιας σειράς συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στην ενιαία αγορά θα αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ περισσότερο από 3% έως το 2020» εκτίμησε. «Περίπου το μισό από αυτό θα προέλθει από την ολοκλήρωση της εφαρμογής της οδηγίας για τις υπηρεσίες. Στις σημερινές συνθήκες, είναι ιδιαιτέρως ελκυστικό να εκμεταλλευτούμε την εσωτερική μας αγορά» συμπλήρωσε.

Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος προειδοποίησε σήμερα ότι η κρίση χρέους έχει εξαπλωθεί από την περιφέρεια της ευρωζώνης στον πυρήνα της, ενώ πλήττει οικονομίες και εκτός της ΕΕ.

Ads

«Οι καιροί αυτοί θέτουν μεγάλες προκλήσεις… Η κρίση κρατικού χρέους εντάθηκε ξανά και τώρα εξαπλώνεται σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένων χωρών του λεγόμενου πυρήνα. Αυτό είναι ένα νέο φαινόμενο», είπε ο Σταρκ μιλώντας στο Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο.

«Η κρίση κρατικού χρέους δεν είναι περιορισμένη στην Ευρώπη, οι περισσότερες προηγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το δημόσιο χρέος τους», πρόσθεσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.