Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων δήλωσε σε φινλανδική εφημερίδα πως η Ένωση έχει τα μέσα να ελέγξει την κρίση του χρέους. Οι χρηματοοικονομικές αγορές υποτιμούν την ικανότητα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους και να τονώσουν την ανάπτυξη, εκτίμησε επίσης ο Όλι Ρεν.

Ads

Ο Όλι Ρεν τόνισε επίσης πως οποιαδήποτε συζήτηση για διάλυση της Ευρωζώνης ή έξοδο από το ευρώ ορισμένων χωρών δεν έχει απολύτως κανένα νόημα ή λογική στην τρέχουσα συζήτηση για τη λήψη των αποφάσεων.

Σε συνέντευξή του στην φινλανδική εφημερίδα «Helsingin Sanomat», ο ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε ότι η ευρωζώνη έχει τα μέσα για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, η οποία έχει ήδη αναγκάσει την Ελλάδα και την Ιρλανδία να προσφύγουν στο μηχανισμό στήριξης.

Μετά τη συμφωνία για τη χορήγηση δανείου 85 δισ. ευρώ στο Δουβλίνο, τον περασμένο μήνα, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που θεωρούνται ως οι επόμενοι αδύναμοι κρίκοι της ευρωζώνης.

Ads

«Όπως όλα δείχνουν, η ικανότητα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να περιορίσουν το χρέος τους και να τονώσουν την ανάπτυξη είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι θεωρούν αυτή τη στιγμή οι αγορές», δήλωσε ο Ρεν.

Την Τρίτη, ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε ότι πιθανόν να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας κατά μία ή δύο βαθμίδες, εξαιτίας των μειωμένων προοπτικών ανάπτυξης και του υψηλού κόστους δανεισμού.