Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξή του σε ομάδα ευρωπαϊκών εφημερίδων, έκανε έναν απολογισμό της προεδρίας του και κάρφωσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφκγανγκ Σόιμπλε για τη στάση του, που έθεσε σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρώπης.

Ads

Μιλώντας σε έξι εφημερίδα, στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche, τη γαλλική Monde, τον βρετανικό Guardian, την καταλανική Vanguardia, την ιταλική Stampa και την πολωνική Wyborcza, ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε τους κινδύνους για την ευρωπαϊκή ενότητα και αναφέρθηκε στον κινητήριο ρόλο που έχει το ζευγάρι Γαλλία – Γερμανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στο ελληνικό ζήτημα, και τη στάση που κράτησαν οι ηγεσίες των δυο χωρών. «Είναι απαραίτητο να υπάρχει εμπιστοσύνη. Εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας και ενότητα στα σημαντικά ζητήματα, δεν μπορεί να προχωρήσει η Ευρώπη», τόνισε συμπληρώνοντας ωστόσο πως «αυτό δεν αρκεί».

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις σε βάρος του σχετικά με την υποχωρητικότητά του απέναντι στην καγκελάριο της Γερμανίας, ο Ολάντ αναφέρθηκε στην Ελλάδα και την τραπεζική ένωση. «Η Γαλλία έκανε τη Γερμανία να προχωρήσει περισσότερο από όσο ήθελε», απαντά. «Όπως στην τραπεζική ένωση, αλλά και άλλο ένα παράδειγμα είναι η Ελλάδα» συνέχισε.

Ads

«Η Γαλλία τόνιζε πόσο θα κόστιζε εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη. Και η Γερμανία φρόντισε στη συζήτηση να καθοριστούν οι όροι και οι δεσμεύσεις, τις οποίες επιπλέον τήρησε ο Αλέξης Τσίπρας» είπε.

Όταν τον ρωτά ο δημοσιογράφος εάν «σταμάτησε τον Σόιμπλε», ο Ολάντ απαντά: «Ας πούμε, ότι το κατάλαβε από μόνος του». «Θα μπορούσα να είχα φωνάξει “κικιρίκου”, αλλά αυτή δεν θα ήταν σωστή μέθοδος. Αν παίζουμε με όρους όπως “η Γαλλία κέρδισε τη Γερμανία” ή “η Γερμανία πίεσε τη Γαλλία να υποταχθεί”, τότε βγαίνουμε όλοι χαμένοι» υπογράμμισε ο Ολάντ.